Jaką rybę wybrać nad morzem?

Spędzając urlop nad morzem koniecznie trzeba wybrać się na świeżą smażona rybkę. Do wyboru w każdej smażalni jest sporo rodzajów ryb. Którą wybrać, aby była najzdrowsza?

Pod uwagę należy brać halibuta, mintaja, dorsza oraz flądrę. Każda z nich zawiera wiele składników odżywczych, takich jak wysokiej jakości białko, jod, witaminy i minerały. Najbardziej zdrowe są tłuste ryby, bo zawierają witaminę D, rozpuszczalną w tłuszczach substancję odżywczą. Ryby znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału, który jest częstą przyczyną zgonów.

Czytaj także:  Znowu sinice! Zamknięte kąpieliska w Trójmieście

Halibut i flądra należą do tego samego gatunku. Halibut to twarda, biała ryba o łagodnym smaku. Jest odpowiednia dla osób, które na ogół nie lubią ryb, ale chcą wprowadzić je do swojej diety. Flądra jest doskonałym źródłem białek. Stanowi również doskonałe źródło aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega-3. Charakteryzuje się też niską zawartością tłuszczu.

Czytaj także:  Co oprócz kawy pobudza do działania?

Dorsz jest ceniony za nienachalny smak i ma bardzo chude mięso. Jak informuje redakcja Wprost, dorsz jest bogaty w białko i ma niską zawartość kalorii, tłuszczu i węglowodanów. Mintaj jest również zdrową rybą i dostarcza niewiele kalorii. 100 g mintaja ma tylko 92 kalorie i aż 19 g białka. Świetnie smakuje w towarzystwie masła czosnkowego.

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.