REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJaki jest najlepszy twaróg na pierogi leniwe? Zwycięża 1 rodzaj

Jaki jest najlepszy twaróg na pierogi leniwe? Zwycięża 1 rodzaj

kopytka
fot. screen Youtube / Misia’s micha

Lubicie pierogi leniwe? Aby były zwarte i zarazem delikatne zwróćcie uwagę na kilka detali. Istotny jest wybór odpowiedniego rodzaju białego sera. Jeśli chcecie uzyskać miękkie i rozpływające się w ustach kluski, użyjcie twarogu półtłustego.

REKLAMA

Pierogi leniwe powstają z mąki, twarogu, jajek i niewielkiej ilości soli. Przyrządza się je naprawdę łatwo, a po kilku minutach gotowania są już gotowe do jedzenia, można je podać np. z owocami, kwaśną śmietaną oraz cukrem waniliowym. Kluski pysznie smakują także z dodatkiem stopionego masła, posypane cynamonem i cukrem. Potrawa z pewnością się uda, gdy weźmiecie pod uwagę nasze rady. Lepiej nie sięgajcie po chudy i tłusty ser. Kluczowe znaczenie ma także sam rodzaj mąki – pszenna będzie najlepsza. Zawsze przesiewajcie ją przez sitko. Dzięki temu w masie nie pojawią się grudki.

Jaki biały ser do pierogów leniwych?

Pierogi leniwe swój smak i delikatną teksturę zawdzięczają doborowi właściwego twarogu. Ze zbyt tłustego lub zbyt chudego produktu nie powstanie pełne smaku danie. Najlepszym wyborem jest twaróg półtłusty. Dzięki niemu kluski nabiorą lekkiej, kremowej konsystencji. Zrobione z tłustego sera będą zbyt kaloryczne, natomiast z chudego – będą miały wyczuwalne grudki. Istotna jest też konsystencja twarogu. Produkt musi być zwarty, lecz nie soczysty i zbyt mocno odciśnięty. Świetnie spisze się półtłusty twaróg typu krajanka lub zwykły w kostce.

Patent na idealne pierogi leniwe?

Duże znaczenie ma też wybór mąki. Najsmakowitsze kluski powstaną z mąki pszennej. Wcześniej koniecznie przesiejcie ją przez sito i potem wsypcie do pozostałych składników. Przesiany produkt dobrze napowietrzy twaróg, a pierogi wyjdą puszyste, lekkie i wyjątkowo smaczne. Na pół kilograma białego sera przeznaczcie 1 szklankę mąki. Do tego 3 jajka i odrobinę soli. Wszystkie składniki wyrabiajcie dłońmi, z ciasta stwórzcie wałek, który potem pokrójcie. Kluski gotujcie w gorącej osolonej wodzie przez parę minut, do wypłynięcia.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA