Smażenie jest jednym z najpopularniejszych rodzajów przygotowywania smakowitych potraw. Bardzo ważne w tym procesie jest to, jaki rodzaj tłuszczu zastosujemy do przyrządzania jedzenia. Warto wiedzieć, który z nich jest najzdrowszy.
Wśród olejów zdecydowanie najzdrowszy jest rzepakowy. Zawiera on przede wszystkim kwasy jednonienasycone i ma wysoką temperaturę dymienia, wynoszącą około 205 stopni. Warto jednak wiedzieć, że smażenie na nim nie powinno trwać zbyt długo.
Drugim najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest oliwa. Temperatura dymienia w jej przypadku wynosi 225 stopni, a do tego składa się niemal wyłącznie z kwasów jednonienasyconych.
Jeśli chodzi o masło, powinno się je stosować tak naprawdę jedynie do przyrządzania jajecznicy, bowiem nie trwa to długo. W pozostałych przypadkach nie warto stawiać na ten tłuszcz, ponieważ ma niską temperaturę dymienia.
Idealnym wyborem nie jest również smalec, którego temperatura dymienia wynosi 190 stopni. Znajduje się w nim ponadto sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcz ten nadaje się głównie do mięsa, więc nie jest zbyt uniwersalny.