Rozpakowywanie zakupów to zmora niemal każdego człowieka. Szczególnie problematyczne jest to, które z zakupionych rzeczy powinny trafić do lodówki, a które z powodzeniem możemy przechowywać w szafce lub schowku. Ten artykuł pomoże Wam dowiedzieć się, w jaki sposób umiejscowić zakupione produkty w naszej kuchni, aby jak najdłużej pozostały świeże.
Jak przechowywać zakupione produkty?
Nikt nie ma wątpliwości co do tego, że produkty sypkie takie jak makarony, kasze, mąki czy ryże przechowujemy w szafkach. Podobnie jest z sosami, koncentratami czy też owocami i warzywami w puszkach. Pamiętajmy jednak, że zamknięte produkty przechowujemy w szafkach, jednak po ich otwarciu, należy umieścić je w lodówkach.
Owoce i warzywa wymagają specjalnych warunków
Nieco inaczej sprawa ma się z owocami i warzywami, które zakupiliśmy jako świeże. Jak podaje portal Gotujmy, w lodówce nie powinniśmy umieszczać ogórków oraz pomidorów, bowiem warzywa te szybciej ulegają zepsuciu w niskiej temperaturze. Warto zatem przechowywać je w temperaturze pokojowej. W lodówce nie umieszczamy także ziemniaków. Warzywa te najlepiej umieścić jest w suchym i zacienionym miejscu, np. w piwnicy.
Lodówka nie jest także odpowiednim miejscem do przechowywania chleba, kawy czy herbaty, a także innych produktów, takich jak np. lakierów do paznokci czy baterii. Uważajmy zatem co umieszczamy w lodówce i dbajmy o to, aby podstarzałe produkty szybko z niej usunąć.