REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJeden kęs i oszalejesz na punkcie tych naleśników. Farsz to petarda

Jeden kęs i oszalejesz na punkcie tych naleśników. Farsz to petarda

naleśniki z farszem na patelni
fot. screen Youtube / @LudaEasyCook

Jeśli lubisz naleśniki w każdej możliwej postaci, to może tym razem zdecydujesz się na wersję z sezonowym farszem? Gorąco polecamy ten fantastyczny przepis, którego twórczynią jest Henia Foks – popularna YouTuberka i miłośniczka gotowania. Jej naleśniki to coś więcej niż tylko zwykłe placki. Dzięki warzywnej wkładce wiele zyskują. Soczysty i dobrze doprawiony farsz z cukinii, cebulki i sera pleśniowego wynosi smak tej potrawy na wyżyny. Przygotowanie zarówno ciasta naleśnikowego, jak i nadzienia to łatwa sprawa. Przekonaj się sam.

REKLAMA

Naleśniki od Heni Foks nieźle smakują i sycą na długo. Wypełnienie ma wytrawny smak, więc jeśli nudzą cię naleśniki ze słodkim serkiem i owocami, zdecyduj się na ten genialny wariant z cukinią.
Smak naleśników jest ci pewnie doskonale znany, ale nadzienia w tej cukiniowej odsłonie pewnie nie miałeś okazji skosztować. Czas nadrobić zaległości. Jedyny w swoim rodzaju przepis na pełnowartościowy posiłek już czeka.

Przepis na naleśniki z farszem od Heni Foks

Składniki:
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
6 łyżek rozpuszczonego masła
2 jajka
2 cukinie
1 cebula
pieprz i sól
suszony tymianek
100 g sera pleśniowego

Przygotowanie:
Robimy ciasto na naleśniki. W sporym naczyniu umieszczamy mąkę z solą. Dodajemy wodę, jajka, mleko i płynne masło (3 łyżki), mieszamy na spójną masę.

REKLAMA

Na patelnię wlewamy trochę oleju, a gdy się rozgrzeje, wykładamy porcje ciasta, smażąc naleśniki.

Na farsz: obieramy cebulę, siekamy w kosteczkę. Myjemy cukinię, kroimy w kwadraty o grubości 1 cm.

Na patelnię dajemy resztę masła i szklimy na nim cebulę, a potem dorzucamy cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podsmażamy warzywo do miękkości. W tym momencie dodajemy ser pleśniowy, znów mieszamy do połączenia. Gotowy farsz umieszczamy na naleśnikach i zawijamy podobnie jak krokiety. Podsmażamy je z obu stron, aż się zezłocą. Gotowe!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA