ShareInfo.plKulinariaJeden trik i nie będzie ani jednej pestki w arbuzie. Wypróbuj to

Jeden trik i nie będzie ani jednej pestki w arbuzie. Wypróbuj to

arbuz
fot. Pixabay

Arbuz to niesamowity owoc, na który warto czekać cały rok. W sklepach i na straganach jest go teraz pełno, wiec możemy się nim cieszyć do woli. Jedyną przeszkodą są ciemne pestki, a w większości egzemplarzy jest ich mnóstwo. One mogą utrudniać jedzenie. Z pozbyciem się pestek z wiśni nie ma tylu problemów, ale arbuz to inna sprawa. Wyskubywanie może trwać lata świetlne. Jak skutecznie oczyścić arbuza z pestek. Oto wygodny i super szybki sposób.

REKLAMA

Arbuz należy do rodziny dyniowatych, a jego ojczyzną jest Afryka Południowa. Owoc w większości składa się z wody – może mieć jej aż 92%. Reszta to błonnik pokarmowy, cukry, białko, witaminy i sole mineralne i inne substancje. Obecne są w nim antyoksydanty, które mogą chronić organizm przed rakiem.

Dietetycy polecają arbuza wszystkim tym osobom, które mają dolegliwości trawienne. Wspomaga on również metabolizm i ma mało kalorii, więc sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Niestety nie wszyscy tolerują arbuza z twardymi pestkami. Na szczęście istnieje możliwość, by je wyeliminować w mgnieniu oka. Od czego zacząć?

Usuwanie pestek z arbuza trwa tylko chwilę. Owoc natnij wzdłuż „żył”, które zobaczysz po przecięciu arbuza na dwie połowy. Wzdłuż tych żył mieszczą się gniazda nasienne. Filetując arbuza, odrzucisz fragmenty z ziarnami. Tym sposobem pozostawisz sobie tylko bezpestkowy miąższ.

Czytaj też: Ten dodatek odmieni placki ziemniaczane. Już nie będą sine

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA