Zwykle to mole spożywcze opanowują nasze kuchnie i spiżarnie. Jednak chrapkę na produkty spożywcze mają też inne szkodniki. Na przykład mały chrząszcz, zwany mącznikiem młynarkiem. Osobnik może narobić niezłego bałaganu w szafce z sypkimi produktami, tj. mąka czy kasza. Jak walczyć z plagą mączniaków w domu? Sprawdź!
Mole spożywcze to nie jedyne szkodniki, z jakimi możemy mieć do czynienia w naszych domostwach. Potrafią wyrządzić wiele szkód, a przy okazji strat, bo „zakażone” produkty trzeba wyrzucić. Jednak mącznik młynarek wcale nie jest lepszy od moli. To owad niewielkich rozmiarów należący do grupy chrząszczy. Chowa się w spiżarnianych zapasach skutecznie, a młode larwy są praktycznie niedostrzegalne.
Dorosły osobnik ma ciemny, połyskujący pancerz. Długość jego ciała nie przekracza 14 milimetrów. Najbardziej uciążliwe są larwy chrząszczy. Nie widać ich na pierwszy rzut oka, ale można rozpoznać ślady ich obecności. W sypkich produktach takich jak ryż, otręby, skrobia ziemniaczana czy mąka mogą znajdować się ich odchody i wylinki. Martwe chrząszcze również mogą zanieczyszczać żywność.
Skąd chrząszcze biorą się w naszych domach?
Intruzy mogą zostać nieświadomie przyniesione przez nas do mieszkania wraz z zakupami. Dlatego sypkie towary warto przed umieszczeniem w szafce kuchennej prześwietlić, a potem regularnie do nich zaglądać.
Jakie warunki preferuje mącznik?
Mącznik młynarek lubi środowisko wilgotne. Najczęściej panoszy się w magazynach, w których przechowuje się surowce spożywcze. W ten sposób może łatwo dostać się na sklepowe półki, a potem do naszych domów.
Jak pozbyć się szkodnika?
Metoda walki bardzo przypomina tę stosowaną w przypadku inwazji moli spożywczych. Skażone produkty należy usunąć i zrobić staranne porządki w całej kuchni. Półki warto wyczyścić octem, który usunie zabrudzenia, zdezynfekuje powierzchnie i zadziała jak odstraszacz na szkodnika.
Czytaj też: Połóż w szafce. Mole spożywcze już nigdy nie wrócą