REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJuż nigdy nie zabielisz zupy śmietaną. To spisuje się lepiej

Już nigdy nie zabielisz zupy śmietaną. To spisuje się lepiej

zabielanie zupy śmietaną
fot. screen Youtube / @Gesunde-Rezepte

Wiele zup zabielamy. Najczęściej zaprawiamy je śmietaną, dzięki czemu mają aksamitną konsystencję i łagodny smak. Niestety, używając jej, trzeba się pilnować. Niewiedza czy brak profesjonalizmu mogą skutkować uzyskaniem nieapetycznej zupy, w której pływa mnóstwo grudek. Śmietana lubi się warzyć, ale nie trzeba koniecznie po nią sięgać. Można ją zastąpić innym, odporniejszym produktem mlecznym i potrawa również się uda. Oto alternatywy dla klasycznej śmietany.

REKLAMA

Gdy śmietana zostanie wyjęta prosto z lodówki i wyląduje w gorącym wywarze, białka nagle zaczną się ścinać, a potem się rozdzielą. Wówczas na powierzchni zupy zauważysz dziesiątki małych, jasnych bryłek. Tak właśnie dochodzi do zwarzenia. Na szczęście zjawisku temu można zapobiec. Wystarczy śmietanę zahartować przed dodaniem do garnka z zupą. Do szklanki należy wlać trochę śmietany i dodać chochelkę ciepłej zupy, starannie wymieszać i przelać do reszty dania.

Co zamiast śmietany w zupie?

Śmietanę może godnie zastąpić jogurt naturalny lub grecki albo kefir. Ten pierwszy nada zupie kwaskowatego smaku. Przed dodaniem do garnka trzeba go zahartować. Jogurt grecki jest mniej kaloryczny od śmietany i też świetnie zabieli bulion. Natomiast kefir i maślanka doskonale pasują do chłodników czy zup jarzynowych.

Zamiast jogurtów można sięgnąć po mascarpone. Dzięki niemu zupa zyska aksamitną teksturę i delikatny smak. Serek ten jest dość gęsty, więc zanim trafi do garnka, warto go rozrzedzić np. wodą, a potem połączyć z zupą.

REKLAMA

Jak zabielać zupę, by się nie zwarzyła?

W pierwszej kolejności zahartuj zabielacz – każdy, jaki dodajesz. Wtedy ustabilizujesz temperaturę i nic się nie zwarzy. Po dodaniu np. jogurtu czy kefiru danie lekko podgrzewaj i go nie zagotuj.

Zabielacz dopasuj do rodzaju zupy. Łagodne dopieść serkiem mascarpone, a do kwaśnych dodaj kwaśne produkty, np. maślankę.

Wymieniając śmietanę na coś innego, poeksperymentujesz w kuchni i unikniesz paskudnych grudek w pomidorowej, barszczu czerwonym czy ogórkowej.

REKLAMA

Dowiedz się też, czym zagęścić sos. Mąka nie jest jedyną opcją.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA