Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem to niezwykle pyszna wersja, którą pokocha każdy smakosz. Warstwa sera sprawia, że kalafior ma bardziej wyrazisty i oryginalny smak. Poznaj przepis!

Najbardziej popularną propozycją przygotowania kalafiora jest bułka tarta i masło. Jednak czasem mamy ochotę zjeść go w nieco innej wersji, dlatego przychodzimy z pomocą i przedstawiamy pyszną wersję kalafiora z serem.

Kalafior zapiekany z serem – obłędny w smaku! Przepis

Kalafior zapiekany z serem

Składniki:

» 1 kalafior

» 150 g żółtego sera

» 3 łyżki masła

» 2 łyżki tartej bułki

» gałka muszkatołowa

» 1 łyżeczka cukru

» 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, następnie wsyp sól oraz cukier i wymieszaj. Kalafior podziel na różyczki, a potem umieść w garnku z wodą. Gotuj przez 10 minut, aż będzie pół twardy.

Odcedź kalafior i umieść go w naczyniu żaroodpornym. Ser zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a potem przełóż do miseczki i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.

Na patelni umieść bułkę tartą i podgrzewaj do momentu, aż lekko się zarumieni, a potem dodaj łyżkę masła. Całość podgrzewaj chwilę, cały czas mieszaj. Pozostałe masło – 2 łyżki – rozpuść w mikrofalówce.

Posyp kalafior bułką tartą, potem ser żółty i polej całość roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut – aż się zarumieni i będzie chrupiący. I gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości