Gołąbki od wielu lat stanowią jeden z klasyków polskiej kuchni. Praktycznie w każdym domu możemy spotkać się z inną recepturą na to danie. Ile zatem najlepiej jest gotować kapustę na tę potrawę?
Jeśli przy okazji przygotowywania gołąbków zależy nam, aby kapusta była jak najlepiej przygotowana, warto pamiętać o jednej rzeczy. Należy ją umieścić we wrzątku, aby cała była pokryta cieczą i gotować przez 10 minut.
Przez cały ten czas warto obrócić kapustę kilka razy w garnku. Po tym czasie ją wyciągamy i możemy się zabierać za przygotowywanie gołąbków. Taki sposób przygotowania gwarantuje miękkie i nierozgotowane liście – podaje Radio Zet.
Jeśli chodzi o przechowywanie gotowych gołąbków, można tego dokonać na dwa sposoby. Można je umieścić w hermetycznym pojemniku i trzymać w lodówce lub zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.