
Kapusta jest zdrowa i ma wielostronne zastosowanie w kuchni. Jej wymaganiom łatwo sprostać, dlatego z roku na rok jej hodowców przybywa. Każdy marzy o gigantycznych kapuścianych główkach, które będą zdrowe i jędrne. Aby uzyskać bogate plony, trzeba poświęcić roślinie więcej uwagi i pielęgnować ją. Dobry nawóz zdziała cuda. Sprawdź, jaki jest najlepszy naturalny sposób na dorodną kapustą.
Czym nawozić kapustę?
Z pewnością wiesz, jak wygląda rzepak i co się z niego produkuje. Kwitnąca na żółto roślina obwieszcza wiosnę. Z nasion rzepaku wytłacza się ceniony w kuchni olej, a resztki, czyli śruta zazwyczaj trafia na rynek pasz dla zwierząt. To wcale nie oznacza, że jest bezwartościowa. Wręcz przeciwnie. Zawiera kompleks minerałów (m.in. azot), które byłyby świetnym nawozem dla roślin. Czemu niby nie użyć jej do kapusty? Nic nie stoi na przeszkodzie. Śrutę można pozyskać z różnych źródeł. Warto zajrzeć po nią do sklepu z artykułami dla rolników, kupić przez internet lub nabyć ją prosto od farmera.
Jakie rośliny skorzystają z nawozu ze śruty rzepakowej?
Przede wszystkim warzywa kapustne. Do tej grupy należą:
» kapusta,
» brukselka
» kalafior,
» sałata,
» brokuł,
» jarmuż,
» szpinak.
Jak nawozić warzywa kapustne śrutą?
Produkt ten rozsypuj na glebę przy kapuście 2x w roku -> jesienią i wiosną. Lekko połącz śrutę z ziemią. Jeśli chodzi o dawkowanie, to na 10 m² zastosuj 1-2 kg nawozu. Ogrodnicy nie zalecają stosowania śruty na ziemiach gliniastych, tylko na lekkich i piaszczystych.
Czytaj też: Trik znają tylko nieliczni. Dzięki niemu koper wykiełkuje natychmiast