pierogi Karol Okrasa
fot. Pixabay / Facebook / Karol Okrasa

Doświadczony szef kuchni i bardzo lubiany prezenter telewizyjny, Karol Okrasa niedawno zdradził kilka wskazówek dotyczących ciasta na pierogi. Okazuje się, że ogromne znaczenie mają nie tylko składniki, kluczowy jest również czas wyrabiania samego ciasta. Jak długo trzeba z nim pracować, żeby było sprężyste i po prostu pyszne?

Ciasto na pierogi – przepis Karola Okrasy

Składniki:
500 g mąki
30 g masła
250 ml wody
70 ml mleko

Sposób przygotowania:
Najpierw wyjmij wszystkie składniki z lodówki, chodzi głównie o masło i mleko. Pamiętaj, że w cieście na pierogi nie powinny znajdować jajka. Masło roztop w rondelku postawionym na niewielkim ogniu – tylko lekko je podgrzej, nie doprowadzaj do wrzenia.

Według zaleceń Karola Okrasy, kolejny etap to przesianie mąki. Nie należy dodawać jej tak po prostu do miski. Jeśli przesiejesz ją przez sito, będzie pulchniejsza i lepiej będzie pracować w czasie wyrabiania. Do przesianej mąki dolej podgrzane (lekko ciepłe, ale nie wrzące) mleko oraz płynne masło. Płyny dodawaj porcjami, a potem starannie mieszaj. W żadnym wypadku nie wlewaj wszystkiego równocześnie.

Po dolaniu porcji płynów zacznij wrabiać ciasto. Gdy będzie w miarę jednolite, przełóż je na stolnicę lub blat i zagniataj je dość długo. Ciasto nie może przystawać do dłoni. Czas wyrabiania może trwać nawet pół godziny! Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz skorzystać z pomocy robota kuchennego wyposażonego w specjalne haki. Rozwałkuj ciasto, podsyp w razie potrzeby mąką i wykrawaj z niego krążki przy pomocy szklanki. Nakładaj przyrządzone wcześniej nadzienie, zlep brzegi ciasta i formuj je w falbankę. Ciasto na pierogi według Okrasy gotuj we wrzątku. Gdy tylko pierogi wypłyną na powierzchnię, odliczaj 2 minuty, a potem wykładaj je na talerz.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę