Soczysta i pełna smaku wątróbka na wyciągnięcie ręki. Skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na ten specjał i ciesz się daniem tak smacznym i aromatycznym, jak nigdy. Sekretem smaku wątróbki znanego kucharza jest marynata – to dzięki niej mięso jest zjawiskowo soczyste. Raz sięgniesz po tę recepturę i już zawsze będziesz do niej wracać.
Wątróbkę można uwielbiać albo nienawidzić. Zasadniczy wpływ na jej smak ma talent osoby przygotowującej potrawę. Niektórzy moczą kawałki podrobu w mleku, nie zdając sobie sprawy, że istnieją też inne marynaty, chociażby ta, którą opracował Karol Okrasa. Za sprawą kilku produktów ma bogaty aromat, a mięso staje się soczyste. Jeżeli nie jesteś do końca przekonany, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
Pyszna i soczysta wątróbka z przepisu Karola Okrasy
Składniki:
jabłka (czerwona, słodka odmiana) – 2 – 3 sztuki (w zależności od wielkości)
wątróbka – pół kilograma
czosnek – 1 ząbek
miód – 1 łyżka
cebula
pieprz i sól
świeży rozmaryn
ocet balsamiczny – ćwierć szklanki
papryczka chili
masło (zimne) – ćwierć kostki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Wątróbkę marynujemy w oleju z dodatkiem pieprzu, plasterków czosnku i 2 gałązek rozmarynu przez 20 minut. Mięso podsmażamy na patelni po cebuli, zaraz potem podsmażamy także pokrojone w ćwiartki jabłka (dorzucamy rozmaryn). Na tej samej patelni rozgrzewamy miód z masłem, octem, rozmarynem i rozdrobnioną ostrą papryczką. Jak tylko glazura trochę odparuje, przekładamy do niej wątróbkę i dusimy ją przez 5 minut. Na sam koniec dodajemy połowę przyrządzonej wcześniej cebuli, wszystko mieszamy. Wątróbkę podajemy z jabłkiem i resztą cebuli, doprawiamy solą.