Kebab w domowej bułce. Smakuje lepiej niż kupiony na mieście!

kebab w domowej bułce

Kebab w domowej bułce to pyszny pomysł na obiad, a nawet kolację. Domowa bułka wydaje się być trudna w przygotowaniu, ale wystarczy mieć odpowiednio dobry przepis, a wykonanie od razu staje się prostsze. Zobacz rewelacyjny i bardzo prosty przepis na domowego kebaba, który smakuje lepiej niż ten kupiony na mieście!

   

Kebab to danie, które uwielbiają wszyscy. Pyszna i chrupiąca bułka to podstawa jego smaku, ale farsz mięsno-warzywny jest równie istotny. Aby farsz był smaczny, trzeba dobrze przygotować mięso – musi być pokrojone w cieniutkie paseczki, idealnie przyprawione i wysmażone. Do farszu przygotowuje się także sos, najczęściej czosnkowy, zrobiony własnoręcznie, ze świeżego czosnku. Połączenie domowej bułki, farszu i sosu sprawi, że już nigdy nie zdecydujesz się na kupionego kebaba z restauracji! Oto rewelacyjny i niezwykle prosty przepis.

Kebab w domowej bułce – tak pyszny, że już nie kupisz go na mieście! Przepis

Składniki:

› 600g mąki pszennej
› 250ml ciepłej wody
› 50g drożdży
› 2 łyżki cukru
› 150g gęstej śmietany 18%
› 2 łyżeczki soli
› 2 łyżki oleju
› 1 jajko do posmarowania bułki
› sezam do posypania bułki

   

Farsz:

» pierś z kurczaka przyprawiona przyprawą do kurczaka lub kebaba, solą i pieprzem, kapusta pekińska, pomidor, ogórek, cebula, ser feta

Sos czosnkowy:

» 2 ząbki czosnku, 3 łyżki śmietany, łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Na początku zrób zaczyn: do miski wsyp rozdrobnione drożdże, następnie dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj do momentu, aż drożdże zaczną pracować i zrobią się płynne. Dolej do nich pół szklanki bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody i dodaj 3 łyżki mąki. Wymieszaj, przykryj folią i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski dodaj olej, gęstą śmietanę, sól, pozostałą ciepłą wodę, mąkę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj całość łyżką, do momentu połączenia się składników i wysyp wszystko na blat kuchenny. Zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Pod koniec zagniatania uderzaj ciasto o blat kilka razy, następnie włóż do miski i przykryj folią. Odstaw gotowe ciasto do podwojenia objętości na 1 godzinę.

   

Przygotuj dużą blachę, a jajko roztrzep w miseczce. Wyrośnięte ciasto od razu przełóż na blachę i palcami rozgniataj je delikatnie formując regularne koło. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, funkcja góra-dół. Na czas rozgrzewania piekarnika odstaw ciasto na blaszce, by podrosło. Przed włożeniem do piekarnika natnij ciasto wzdłuż ostrym nożem, a potem nasmaruj ciasto jajkiem i posyp sezamem. Piecz bułkę przez 25-30 minut.

Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, dodaj przyprawy i podsmażaj na patelni. Warzywa pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. Przygotuj sos czosnkowy – ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, następnie dodaj sól, pieprz, śmietanę i majonez. Wymieszaj całość.

Zobacz filmik instruktażowy, który pokaże Ci jak zrobić kebaba w domowej bułce krok po kroku!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News