REKLAMA
ShareInfo.plPoradyKiedy brakuje do 1-wszego mój tata smaży liście na obiad. Tanio i...

Kiedy brakuje do 1-wszego mój tata smaży liście na obiad. Tanio i smacznie

liście klonu w panierce
fot. YT / Great Big Story

Tata poszedł do lasu na grzyby, a przyniósł też liście, które zaczął smażyć…w panierce! Byłam tak zszokowana, że nie mogłam wyjść ze zdziwienia, ale kiedy spróbowałam, byłam w szoku, jakie to jest pyszne. Teraz zawsze robimy tak, kiedy brakuje pieniędzy do 1-szego, to tani i smaczny przysmak.

REKLAMA

Pierwszym skojarzeniem z lasu są grzyby, jagody czy orzechy. Ale czy przyszłoby wam na myśl jedzenie liści? To nie żart! Okazuje się, że liście klonu są jadalne, a jest ich naprawdę bardzo dużo w lesie. Po odpowiednim przygotowaniu stają się wyjątkowym przysmakiem o przepysznym smaku. Mój tata wprawił w osłupienie nas wszystkich, kiedy zaczął smażyć  liście klonu w chrupiącej panierce, a ich smak był po prostu fenomenalny! Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź co musisz wiedzieć.

Liście klonu – nietypowy, ale jadalny, jesienny przysmak

Liście klonu to prawdziwy symbol jesieni, ale mało kto wie, że można je jeść! W kuchni azjatyckiej, a szczególnie w Japonii są tradycyjną przekąską i wykorzystuje się je do przygotowywania różnorodnych potraw. Często podaje się je w chrupiącej panierce. Liście klonu nie tylko świetnie prezentują się na talerzu, ale są też zdrowe, bo zawierają przeciwutleniacze i witaminy.

REKLAMA

liście klonu
fot. Pixabay

Jak przygotować liście klonu do smażenia?

Przed smażeniem musisz pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim nie każde liście nadają się do jedzenia. Wybieraj tylko te młode i świeże, z dala od zanieczyszczonych terenów. Najlepiej jak zerwiesz je z drzewka.

Składniki:
pół łyżeczki czosnku granulowanego, słodkiej papryki,
szczypta soli i pieprzu
odrobina parmezanu
kilka młodych, świeżych liści klonu
bułka tarta
jajko

Przygotowanie:
Umyj dokładnie liście klonu i osusz ręcznikiem papierowym. Do bułki tartej dodaj przyprawy, sól, pieprz oraz starty parmezan. Wymieszaj całość, a następnie maczaj liście w jajku i panierce. Smaż je na złoty kolor, a potem odsącz z nadmiaru tłuszczu i gotowe, smacznego!

REKLAMA

REKLAMA
NAJNOWSZE
REKLAMA