Kiszona kapusta, ogórki, buraki czy też inne warzywa są ciekawą alternatywą dla świeżych warzyw w jesienno-zimowym okresie. Warto je wprowadzić do diety, bo mają ogromne właściwości zdrowotne dla naszego organizmu.
Jakie są walory kiszonek? Są źródłem kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm, a także wzmacnia system obronny. W ten sposób skutecznie chroni nas przed bakteriami i wirusami. Ponadto reguluje florę bakteryjną w jelitach oraz wspomaga trawienie i asymilację produktów przemiany materii. Zmniejsza się również poziom cholesterolu, wzmacnia się synteza witaminy K i niektórych witamin z grupy B.
Na portalu poradnikzdrowia.pl możemy dowiedzieć się, że kiszonki są dobre na odchudzanie. Są mniej kaloryczne niż świeże warzywa i owoce. Dlaczego? W procesie kwaszenia zmniejsza się poziom cukrów! Kiszonki są bogactwem witamin – szczególnie z grupy B: B1, B2, B3 oraz C, A, E, K oraz minerałów: magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Mają również sporo błonnika. To wszystko razem, powoduje spektakularne efekty w odchudzaniu!
Co można kisić? Oprócz ogórków kisić można: kapustę, buraki, kalafiory, marchew, czosnek, fasolkę szparagową, botwinkę, białą rzodkiew, cebulę, bakłażany, paprykę. Kisić można również owoce: jabłka, gruszki, cytryny, śliwki i oliwki.
Oto powody, dla których kiszonki są zdrowe i warto je wprowadzić do codziennej diety: kiszonki to bomba witaminowa, naturalny probiotyk, wzmacniają odporność, poprawiają przemianę materii, są dobre na odchudzanie, odkwaszają organizm, są alternatywą świeżych warzyw w zimowym okresie, mogą być dodawane do wszystkiego, są tanie, ogólnodostępne, można je zrobić samodzielnie, są mało przetworzone i świetnie działają… na kaca!