Klops wielkanocny
fot. screen Youtube / Opolanka Kasia w Kuchni

Zdradzamy najlepszy przepis na klops wielkanocny. Sposób przygotowania nie jest zbyt skomplikowany, zaopatrzcie się tylko w mielone mięso, kleik ryżowy, jajka i kilka przypraw. Finalnie uzyskacie kunsztowne i niebywale pyszne danie na wielkanocny stół.

Klops, czyli pieczeń rzymską można serwować na ciepło, np. z dodatkiem sosu do ziemniaków. Ostudzoną pieczeń z jajkiem w środku kroi się także w niezbyt grube plastry i podaje do pieczywa. Robi się ją z mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego. To ostatnie zapewnia jednak bardziej soczystą potrawę – polecana jest szczególnie szynka bądź łopatka.

Klops wielkanocny – przepis

Składniki:
80 dag mielonego mięsa
5 jajek
2 łyżki oleju
2 łyżki kleiku ryżowego
1 duża cebula
pieprz ziołowy
koperek
pieprz, sól
gałka muszkatołowa

Jak przygotować klopsa wielkanocnego?
Trzy jajka gotujemy na twardo, studzimy, a potem obieramy ze skorupek. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie studzimy. Mielone mięso łączymy z kleikiem ryżowym, podsmażoną cebulą i 2 surowymi jajkami. Starannie wyrabiamy masę, doprawiamy ją i mieszamy wraz z koperkiem. Formę na pasztet wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie umieszczamy połowę przyrządzonej masy. Układamy na niej 3 ugotowane jajka, wykładamy resztę masy, a potem wyrównujemy wierzch. Klops wstawiamy do piekarnika na ok. 70 minut i pieczemy w temperaturze 180°C. Przykrywamy pieczeń folią aluminiową, którą na kwadrans przed końcem pieczenia zdejmujemy, aby wierzch pięknie się zrumienił.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę