REKLAMA

ciasto bez pieczenia z galaretką
fot. screen Youtube / Moje Domowe Jedzenie

Ciasto na powyższym obrazku zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Różnobarwny frykas stworzysz w kilka chwil, a oszaleją na jego punkcie nie tylko najmłodsi. Koniecznie spróbuj – receptura jest łatwa i szybka.

REKLAMA

Obłędne ciasto bez pieczenia podbije twoje kubki smakowe

Wiele ciast bez pieczenia bazuje na herbatnikach i masie zawierającej śmietankę kremówkę. Prawie tak samo jest z dzisiejszym przepisem na kolorowy specjał. Lecz lista produktów zostanie wzbogacona o 1 dodatkowy składnik, dzięki któremu deser nabierze apetycznego wyglądu. Chodzi o produkt, który można znaleźć w niemal każdym sklepie spożywczym i kosztuje on niewielkie pieniądze. Co to za magiczny dodatek? Galaretka. Producenci oferują coraz to więcej smaków, więc naprawdę jest w czym wybierać. Można na wykorzystać różne galaretki do zrobienia spektakularnego deseru. Ciacho doskonale sprawdzi się do kawy i będzie też pysznym poczęstunkiem dla gości.

Jak przyrządzić barwne ciasto bez pieczenia?

Składniki:
około 200 g herbatników
20-30 g cukru pudru
600 g waniliowego serka homogenizowanego
500 ml śmietanki 30%
750 ml wrzątku
1 opakowanie galaretki turkusowej
1 opakowanie galaretki niebieskiej
1 opakowanie galaretki fioletowej

REKLAMA

Przygotuj blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm, wyścieloną folią spożywczą.

Opis przygotowania:
Do 3 naczyń wlej wrzątek. Do każdego wsyp 1 paczkę galaretki i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie grudki zostały rozbite. Ostudź. W blasze umieszczaj warstwę kruchych ciasteczek – to będzie spód deseru. Zimną kremówkę ubijaj na sztywną masę. Przełóż do niej serek homogenizowany i miksuj, aż składniki się połączą.

REKLAMA

Krem podziel na 3 jednakowe porcje, a każdą połącz z inną galaretką. Na początku zajmij się fioletową, która trafi na herbatniki najwcześniej. Po przygotowaniu rozmieść ją na ciasteczkowym spodzie i schłodź deser.

Przygotuj masę śmietanową w dwóch innych barwach. Na stężałą warstwę fioletową umieść niebieską. Gdy lekko zastygnie, przykryj ją masą w turkusową i od ręki umieszczaj na niej herbatniki. Deser ochroń folią spożywczą i wstaw do chłodziarki na parę godzin.

REKLAMA