REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKoniecznie zrób to, zanim zjesz pomarańczę. Korzyści są ogromne

Koniecznie zrób to, zanim zjesz pomarańczę. Korzyści są ogromne

obieranie pomarańczy
fot. screen Youtube / Verito Monetta

Pomarańcze cieszą się u nas dużą popularnością, zwłaszcza zimą. Zresztą podobnie jak grejpfruty czy mandarynki. Znajdziemy je w wielu supermarketach w cenie nierujnującej zbyt mocno naszego portfela. Cytrusy są smaczne i zdrowe. Zima to sezon na infekcje, a jedząc bogate w witaminę C owoce, zapewnimy sobie porządną dawkę cennej substancji i szybciej wrócimy do formy. Zazwyczaj wyjmujemy mandarynkę z siatki, od razu obieramy i delektujemy się soczystym miąższem. Mało kto wcześniej myje skórkę – a wypadałoby to zrobić. Sprawdź, jak skutecznie pozbyć się pestycydów z owoców cytrusowych.

REKLAMA

Cytryny, limonki, mandarynki i wiele innych owoców, które przybywają do Polski z ciepłych krajów (np. z Maroko, Ekwadoru, Hiszpanii), są często pryskane rozmaitymi środkami, przedłużającymi świeżość. Chociaż są dopuszczone przez Unię Europejską do stosowania, to konsumenci powinni trzymać się od nich z daleka. To trudne zadanie, bo najczęściej kupujemy owoce w popularnych sieciach sklepów, które wystawiają na sprzedaż przede wszystkim owoce z upraw konwencjonalnych. Na szczęście preparatów chemicznych można się pozbyć w 10 minut.

Jakie substancje mogą być obecne na skórce cytrusów?

Owoce, by dobrze się przechowywały i zniosły długi transport, mogły zostać potraktowane:
▫︎ orto-fenylofenolanem sodu,
▫︎ tiabendazolem,
▫︎ imazalilem,
▫︎ woskami.

Powyższe substancje chemiczne są najczęściej stosowane przez producentów cytrusów. Spowalniają psucie się i chronią je np. przed pleśnieniem. Chemiczne substancje mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, np. wywoływać alergie i inne dolegliwości.

REKLAMA

Jak pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń z owoców cytrusowych?

Fungicydy usuniesz miksturą z wody i octu. Połącz ze sobą oba składniki i zanurz w miksturze np. pomarańcze. Po 10 minutach wyjmij je, umyj pod bieżącą wodą i osusz czystą szmatką. Zamiast octu możesz dodać do wody sodę oczyszczoną.

Co z cytrusami BIO?

Kupujesz owoce ekologiczne i uważasz, że to zwalnia cię z obowiązku mycia ich przed spożyciem? Mylisz się. Owoców BIO prawdopodobne nie pryskano żadną chemią po zbiorach i w czasie transportu, ale i tak warto je umyć przed użyciem w kuchni.

Czytaj też: Biorę pomarańczę i zapalniczkę. Ten trik robi furorę w moim domu

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA