Koperek obok szczypiorku i natki pietruszki jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchni. Nadaje potrawom wyrazistszego aromatu i smaku, a poza tym ma dużo właściwości odżywczych. Wcale nie musisz go hodować na grządce w ogródku, ale także w doniczce, na przykład na parapecie w kuchni. Jeśli chcesz w szybkim czasie cieszyć się świeżutką zieleniną, zasiej ją w specjalny sposób. Gwarantujemy, że koperek wzejdzie 5 razy szybciej.
W pierwszej kolejności nasiona koperku umieść w gazie lub chusteczce z tkaniny, a potem dokładnie je zwiąż, aby cały czas pozostały w środku. Pakuneczek wsadź na 2 minuty do bardzo ciepłej wody (o temp. nie wyższej niż 60°C). Dzięki temu będziesz pewny, że ciecz usunie z kopru olejki. Następnie zanurz woreczek w chłodnej wodzie na 2 doby. Systematycznie wymieniaj płyn na świeży – to kluczowe. W innym razie metoda się nie uda. Gdy kuracja dobiegnie końca, przystąp do siewu.
Tak zmobilizujesz koperek do wzrostu. Wystarczy prosty trik
Przed siewem nasiona koperku możesz również zanurzyć w wysokoprocentowym napoju wyskokowym. Wystarczy zaledwie pół godziny, aby ziarenka zdołały wykiełkować. Ten trik zadziała nawet szybciej niż sama gorąca woda. Alkohol od razu wyciągnie z nasion olejki eteryczne, drobnoustroje bądź praźródła chorób. Po takiej kąpieli ziarenka wyciągnij z roztworu, opłucz i zasiej. Rezultaty zauważysz momentalnie – dosłownie. Już po upływie około 4 dni od siewu będziesz miał powód do radości.
Nie musisz martwić się tym, że ma zewnątrz jest mroźnie i śnieżnie. Koperek możesz wysiewać w domu, gdy tylko chcesz – zimą, wiosną, latem i jesienią. Dzięki powyższemu patentowi plon będzie zawsze duży, gęsty i świeży.
Warto dodać, że koperek pobudzi do wzrostu także krochmal – przed siewem namocz w nim ziarenka. W ten sposób zaopatrzysz je w szereg potrzebnych substancji pokarmowych i mineralnych. Dodatkowo nasiona będą mniej podatne na atak szkodników czy choroby grzybicze.
Czytaj też: Dodaj to do wody. Wydłużysz świeżość natki pietruszki o kilka tygodni