
Nie może go zabraknąć w mizerii czy różnych zupach warzywnych – koperek to obowiązek przy letnim obiedzie. Zielony akcent przyda się także w rozmaitych sosach do mięsa czy na młodych ziemniakach. Oczywiście świeży koperek jest niezaprzeczalnie najlepszy. Wiele osób decyduje się go przechować, by cieszyć się jego walorami przez wiele dni. Jak zachować jego świeżość na dłużej? Zamiast mrozić zioło, wypróbuj trik Ewy Wachowicz.
Wielu z nas, chcąc zachować świeżość koperku na dłużej, zamraża go. Gałązki owijamy i wsadzamy do zamrażalnika, a one długi czas czekają na to, aż sobie o nich przypomnijmy. Ten sposób ma plusy i minusy. Jest prosty i szybki, ale z drugiej strony sprawia, że koperek traci trochę swoich walorów smakowo-zapachowych. Na szczęście istnieje też druga metoda na przechowanie zieleniny, której zaufała Ewa Wachowicz. Na czym polega? Wystarczy mieć w zanadrzu słoik i sól.
Patent na świeży koperek przez 12 miesięcy w roku
Przygotuj 5 sporych pęczków koperku – im świeższy tym lepszy. Kolejny składnik, który się przyda to sól spożywcza – 250 g oraz umyte, wyparzone słoiki – kilka sztuk.
Zacznij od umycia pęczków pod kranem. Grube łodygi są zbędne, więc się ich pozbądź. Zostaw tylko smukłe nitki. Rozłóż zioło na czystym ręczniku papierowym, aby dobrze obeschło. Pokrój je i chwyć za słoik – wsyp na dno troszkę soli i umieść jedno piętro koperku. Delikatnie przygnieć, np. łyżką i znów przykryj solą. Daj zieleninę i ponownie zasyp ją solą Tak naprzemiennie układaj oba składniki w naczyniu, aż będzie zapełniony. Sól powinna znaleźć się na powierzchni. Identycznie postępuj z resztą kopru, soli i słoików. Na koniec wszystkie dokładnie pozakręcaj i umieść w chłodziarce.
Wskazówki:
Gdy otworzysz słoik z koperkiem i użyjesz trochę np. do zupy, to resztę przysyp solą i wstaw do lodówki. Będzie cały czas świeży.
Czytaj też: Ten dodatek odmieni placki ziemniaczane. Już nie będą sine