Popularne kostki rosołowe są szkodliwe. Powodują nudności, alergie skórne, wymioty, częstoskurcz, bóle głowy, nieregularne tętno, zawroty głowy, a nawet depresję – informuje portal cotozachoroba.pl. Niestety często po nie sięgamy, podczas przygotowania wielu posiłków.
Dlaczego kostki rosołowe są niezdrowe? W ich składzie znajdziesz glutaminian sodu, który stymuluje produkcję acetylocholiny w układzie endokrynologicznym. Jej nadmiar prowadzi do zmniejszenia wchłaniania glukozy w organizmie, co z kolei może mieć wpływ na zwiększenie masy ciała oraz wystąpienie choroby Alzheimera. Do tego ciągle będziemy odczuwać wzmożony apetyt.
Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowych kostek rosołowych. Jak je zrobić? Świeże przyprawy należy zanurzyć w oliwie z oliwek albo oleju kokosowym i zamrozić w kasetce do robienia lodu. Taką kostkę można z powodzeniem wykorzystać do zup lub sosów.