Kostki rosołowe są trujące, lepiej zrób je sam! Prosty przepis!

Popularne kostki rosołowe są szkodliwe. Powodują nudności, alergie skórne, wymioty, częstoskurcz, bóle głowy, nieregularne tętno, zawroty głowy, a nawet depresję – informuje portal cotozachoroba.pl. Niestety często po nie sięgamy, podczas przygotowania wielu posiłków.

Dlaczego kostki rosołowe są niezdrowe? W ich składzie znajdziesz glutaminian sodu, który stymuluje produkcję acetylocholiny w układzie endokrynologicznym. Jej nadmiar prowadzi do zmniejszenia wchłaniania glukozy w organizmie, co z kolei może mieć wpływ na zwiększenie masy ciała oraz wystąpienie choroby Alzheimera. Do tego ciągle będziemy odczuwać wzmożony apetyt.

Czytaj także:  Jakie są najciekawsze atrakcje w Polsce?

Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowych kostek rosołowych. Jak je zrobić? Świeże przyprawy należy zanurzyć w oliwie z oliwek albo oleju kokosowym i zamrozić w kasetce do robienia lodu. Taką kostkę można z powodzeniem wykorzystać do zup lub sosów.

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.