Kotlety mielone z tym składnikiem smakują wybornie. Przepis podrzuciła mi sąsiadka

kotlety mielone
fot. Pixabay

Kotlety mielone goszczą na moim stole dość często. Jeśli jesteś fanatykiem tej potrawy, to z pewnością spodoba Ci się jej nowa wersja. Kotlety z dodatkiem świeżej papryki to poezja smaku. Biją na głowę wszystkie inne kombinacje. Ten wystrzałowy przepis podrzuciła mi sąsiadka.

REKLAMA

Ostatnio wpadła do mnie sąsiadka i pochwaliła się, że na obiad przygotowała wyjątkowe kotlety mielone, które skradły podniebienia całej jej rodziny, w tym teściów. Pomyślałam, że nic w tym nadzwyczajnego – przecież kotlety mielone to żaden fenomen. Na wszelki wypadek poprosiłam o recepturę i na drugi dzień przygotowałam dla swojej rodziny takie same kotlety. Każdy oniemiał, a dzieci z chęcią poprosiły o dokładkę. Ja także byłam pod wrażeniem ich smaku. Od tej pory już zawsze będę przyrządzać kotlety mielone w ten sposób. Jeśli też chcesz skosztować tej potrawy, to koniecznie wypróbuj przepis od mojej znajomej – znajdziesz go poniżej. Jest bardzo prosty, a wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

Kotlety mielone z papryką idealne na obiad

Kotlety możesz też przyrządzić z roślinnym substytutem mięsa, lecz tradycyjna odsłona z pewnością znajdzie wielu amatorów. Za sprawą papryki masa będzie przyjemnie chrupać, natomiast dodane przyprawy uwypuklą wyjątkowy charakter specjału. Nic dodać, nic ująć.

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem papryki

Składniki:
1 duże jajo
800 g mielonej piersi kurczaka
20-30 g mąki owsianej
1 czerwona papryka
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
pieprz i sól do smaku
woda lub mleko
1 kajzerka
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia

REKLAMA

Opis przygotowania:
Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Mięso przełóż do naczynia, dodaj mąkę owsianą i jajko. Po chwili dopraw niewielką ilością pieprzu i soli, nie zapominając o przyprawie gyros.

Paprykę oczyść i pokrój w kosteczkę, a potem wrzuć do masy. Dodaj dobrze odciśniętą z płynu bułkę i starannie wyrabiaj masę na kotlety. Następnie zacznij tworzyć z niej kształtne owale.

Panieruj kotlety w bułce tartej i smaż na porządnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu. Złociste kotlety mielone wyłóż na talerz przykryty ręcznikami papierowymi – wchłoną one nadmiar oleju.

Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

REKLAMA

Podziel się: