Kotlety po tasmańsku – mój mąż jadłby je codziennie. Są lepsze niż mielone

Kotlety po tasmańsku
fot. screen Youtube / Dozus Cook

Kotlety po tasmańsku są bardzo soczyste, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Pieczone w piekarniku zachowują swój smak. Poznaj przepis.

REKLAMA

Tak pysznych kotletów jeszcze nie jadłeś. Zrobisz je w kilka minut. Poznałam tę recepturę u mojej cioci z Tasmanii. Smakują lepiej od tradycyjnych kotletów mielonych, a wszystko to dzięki dodatkom warzyw oraz koncentratu pomidorowego. Musisz tego wypróbować, bo jest wyśmienite. Przepis znajdziesz poniżej.

Kotlety po tasmańsku – przepis

Kotlety po tasmańsku
fot. screen Youtube / Dozus Cook

Składniki:
» 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
» 2 ziemniaki
» 2 cebule i ząbki czosnku
» 200 g marchewki
»300 g papryki
» 1,5 łyżeczki soli
» pół łyżeczki pieprzu
» 1 łyżka koncentratu pomidorowego
» 2 łyżeczki słodkiej papryki
» koper, pietruszka

Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodaj starte i odciśnięte ziemniaki. Dodaj także cebule posiekane jak najdrobniej, czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na tarce marchewkę, posiekaną drobno paprykę czerwoną, koncentrat. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, a potem dodaj posiekany koper i pietruszkę. Całość dobrze wymieszaj, a następnie formuj kotlety. Układaj je na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie posmaruj oliwą. Piecz przez 40 minut w 190 stopniach. Podawaj z surówką na piękną cerę, przepis znajdziesz tutaj.

REKLAMA

Podziel się: