Kotlety schabowe w amerykańskim stylu to znakomity pomysł na obiad. Mięso otoczone chrupiącą panierką jest pełne smaku i aromatu dzięki fantastycznej marynacie. Amerykańska receptura podbije kubki smakowe każdego smakosza.
Kotlety schabowe to klasyczny przysmak, który przeważnie przyrządza się w 3 składnikowej panierce złożonej z jajka, mąki i bułki tartej. Kotlety amerykańskim stylu są soczystsze i mają też wyraźniejszy smak, z pewnością nikt nie odmówi dokładki. W skład panierki wchodzi majonez, ketchup, oregano i sproszkowana papryka.
Pamiętajcie, aby kawałki mięsa przed panierowaniem i smażeniem zamarynować w przyprawach i włożyć na 60 minut do lodówki, aby przeszły smakami. Kotlety smażcie na maśle klarowanym albo oleju roślinnym. Możecie też użyć domowego smalcu, który odznacza się wysokim punktem dymienia. Do schabowych możecie podać np. pieczone ziemniaki posypane przyprawami, a także bukiet surówek warzywnych czy mizerię.
Jak przygotować kotlety schabowe w stylu amerykańskim?
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
masło klarowane, smalec lub olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Składniki na marynatę:
łyżka ketchupu pikantnego
łyżka majonezu
2 jajka
szczypta oregano
pół łyżeczki papryki ostrej mielonej
łyżeczka soli
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Sposób wykonania:
Kawałki mięsa oczyszczamy i rozbijamy za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Jajka wbijamy na głęboki talerz, doprawiamy solą, papryką ostrą i słodką, a także oregano. Dodajemy też majonez, ketchup oraz mąkę, a potem starannie mieszamy wszystkie składniki rózgą kuchenną. Rozbity schab obtaczamy w przyrządzonej marynacie i umieszczamy w chłodziarce na godzinę. Później kawałki mięsa panierujemy w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy, aż ładnie się zezłocą. Trwa do kilka minut na stronę.
Szukasz innego pomysłu na smakowity obiad? Zrób kotlety z makreli, mielone z pieczarkami albo schab po dziekańsku. Będzie równie pysznie.