kotlety rybne
fot. screen Youtube / The Cooking Foodie

Szukasz pomysłu na niedrogi, szybki obiad, który będzie tak pyszny, że zagości w twoim menu już na stałe? Zrób wyborne kotlety z wędzonej makreli. Ryba ta będzie najlepszym wyborem, a potrawa posmakuje każdemu. Oprócz mięsa w kotletach goszczą też znakomite dodatki, takie jak: ziemniaki, jajko, tymianek czy natka pietruszki.

Polacy uwielbiają tanie i szybkie obiady. Zupy, placki ziemniaczane, zapiekanki makaronowe, to tylko niektóre z dań, jakie można stworzyć w mgnieniu oka i to naprawdę tanim kosztem. Do takich potraw należą także kotlety z makreli wędzonej. Można dodać do nich kartofle z wczorajszego obiadu, dzięki temu nic się nie zmarnuje. Kotlety powinny mieć chrupiącą skórkę, więc powstałą masę obtocz starannie w bułce tartej i smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

Przepis na kotlety z wędzonej makreli

Składniki (na 5- 6 porcji):
jajko
makrela wędzona
pieprz, sól
100 g ugotowanych ziemniaków
natka pietruszki
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
tymianek suszony

Przygotowanie:
Mięso z ryby oddzielamy od ości i siekamy. Umieszczamy w misce, dodajemy pokrojoną natkę, ugotowane kartofle, jajko, tymianek, pieprz i sól, wszystko ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków na jednolitą masę. Wyrabiamy z niej kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste. Gotowe kotlety z makreli można podać z ulubioną surówką np. colesław. Smacznego.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę