kremowa tarta szparagowa
YouTube | Un jour Une recette

Kremowa tarta szparagowa to danie, które zachwyci każdego smakosza. Przygotujesz je szybko, a w dodatku jego wykonanie jest banalnie proste. Poznaj rewelacyjny przepis!

Szparagi uwielbiane są prawie przez każdego. Zazwyczaj gotuje się je w wodzie i podaje z bułką tartą i masłem, albo można je także upiec. Jednak okazuje się, że można je podać w nieco innej odsłonie i zrobić z nimi kremową tartę. Poznaj przepis i koniecznie go wypróbuj, a będziesz zaskoczony smakiem.

Kremowa tarta szparagowa – przepis

kremowa tarta szparagowa
YouTube | Un jour Une recette

Składniki:

» 9 szparagów

» 4 jajka

» 60 g parmezanu

» 85 g sera żółtego

» 1 łyżka mąki kukurydzianej

» 200 g niegotowanego ryżu

» 2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Szparagi umyj i odetnij z nich twarde końcówki. Do garnka wlej około litr wody i dodaj sól, następnie zagotuj i wrzuć szparagi na około 5 minut. Po ugotowaniu dodaj je od razu do zimnej wody, wyłóż po chwili i odstaw.

Kremowy ser: Do miski zetrzyj 20 g parmezanu, a potem ser żółty i dodaj do nich 2 jajka. Dodaj mąkę kukurydzianą i całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

Tarta: Ugotuj ryż do miękkości i odstaw do przestudzenia, potem dodaj oregano oraz pozostałe 2 jajka i całość zblenduj. Dodaj 40 g startego parmezanu i wymieszaj łyżką.

Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto na tartę, a potem dokładnie wyrównaj powierzchnię. Potem wyłóż kremowy ser i wyrównaj, a na wierzchu ułóż szparagi.

kremowa tarta szparagowa
YouTube | Un jour Une recette

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz tartę przez godzinę. I gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę