REKLAMA
ShareInfo.plPoradyKroję na pół i pocieram tępy nóż. Jest ostry jak brzytwa

Kroję na pół i pocieram tępy nóż. Jest ostry jak brzytwa

jak naostrzyć nóż bez ostrzałki
fot. screen Youtube / Clever Hacks

Nóż to podstawowe narzędzie w każdej kuchni. Z czasem ostrze staje się tępe, przez co pokrojenie warzyw czy mięsa jest mocno utrudnione. Medal temu, kto wymyślił ostrzałkę – ona pozwala szybko i łatwo naostrzyć nóż. Jednak nie każdy ma ten użyteczny sprzęt w domu. W każdym razie można poradzić sobie bez niego. Wypróbuj inny super sposób, a narzędzie będzie znów nadawało się do pracy w kuchni.

REKLAMA

Dlaczego noże szybko tracą ostrość?

Jeśli nie ostrzysz noży na bieżąco, wtedy szybciej tracą swoją praktyczność. Warto o nie dbać częściej. W dodatku rozdrabnianie żywności tępym narzędziem jest niekomfortowe. Trzeba użyć większej siły, by przekroić produkt. Z reguły dochodzi do jego zmiażdżenia i porwania, a nie precyzyjnego pokrojenia na zgrabne plasterki czy w kosteczkę.

Najlepsza domowa metoda na ostrzenie noża

Ostrze na całej długości posyp sporą ilością sody oczyszczonej, a następnie polej ją zwykłym octem. Mieszanka zacznie się pienić, chwilę poczekaj. Weź ziemniaka i przekrój go na pół (innym nożem). Jedną połówką przecieraj ostrze kilka/kilkanaście razy z obu stron. Na koniec umyj nóż. Będzie ostry jak brzytwa.

Inne metody na ostrzenie noża – kubek

Przyda ci się kubek z dnem ceramicznym, niefarbowany i bez glazury. Postaw go na opak i pocieraj ostrzem nożna pod kątem 30°. Poruszaj nim w jednym kierunku (z góry na dół), dotykając spodu kubka całym ostrzem.

REKLAMA

Poznaj też sposób na szybkie ostrzenie nożyczek.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA