Kruche ciastka świąteczne można jeść garściami. Wystarczą 4 składniki

kruche ciastka
fot. screen Youtube / Julia Pacheco

Po obiedzie zawsze mamy ochotę na coś słodkiego do zjedzenia. Ciasta, cukierki czy batoniki mogły się już co niektórym przejeść, więc warto dla odmiany sięgnąć po ciastko. Jak wiadomo, domowe wypieki smakują najlepiej, więc czemu niby nie zrobić ich samodzielnie w domu? W święta Bożego Narodzenia swojski wyrób zrobi furorę na stole. Skusi zarówno dzieci, jak i dorosłych, a receptura jest tak łatwa, że każdy poradzi sobie z nią bez trudu.

REKLAMA

Ciasteczka zwykle kojarzą mi się z kruchymi, maślanymi krążkami. W święta nie może ich zabraknąć na stole – nikt z bliskich nie odmówi sobie apetycznego ciasteczka domowej produkcji. Właściwie magazynowane łakocie przez długi czas zachowają swe walory.

Gdzie trzymać kruche ciasteczka?

Słodka przekąska jest delikatna i szybko chłonie wilgoć. Trzymaj ją w szczelnie zamkniętych pudełkach, np. metalowych, a będą cały czas chrupiące. Dzięki temu wilgoć nie przeniknie do środka i nie przyczyni się do zmięknięcia ciastek.

Tajemnica kruchego deseru tkwi w prawidłowym przyrządzeniu masy. Trzeba bardzo krótko wyrabiać składniki. Warto posiekać je nożem, aby otrzymać teksturę kruszonki. Na koniec masę należy krótko zagnieść rękoma – i zakończyć czynność, gdy produkty się połączą.

REKLAMA

Można też zetrzeć schłodzone masło na większych oczkach tarki, a produkty połączyć szybko i solidnie, aby miały krótki kontakt z ciepłymi rękoma. Wyrobione ciasto trzeba wstawić do lodówki.

Przepis na kruche ciasteczka świąteczne

Składniki:
250 g masła,
2,5 szklanki mąki,
3-4 żółtka,
3/4 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do naczynia, wrzucamy kawałki masła i siekamy wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Łączymy masę z żółtkami i wyrabiamy jednolite ciasto.

Okręcamy je folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Wyciągamy masę i rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka i umieszczamy je na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym.

REKLAMA

REKLAMA

Opcjonalnie możemy przed obróbką cieplną posmarować je białkiem i posypać cukrem albo barwną posypką. Pieczemy deser w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego.

Podziel się: