Która powłoka nieprzywierająca jest optymalna dla patelni

O ile wygodniej jest używać patelni z powłoką nieprzywierającą niż zwykłej, nie trzeba wiele mówić. Ale potrzeba powłoki nieprzywierającej w patelniach nie jest tak oczywista. Chociaż może to być bardzo pomocne podczas gotowania owsianki lub pilawu. Biorąc pod uwagę, że taka powłoka znacznie zwiększa cenę naczyń kuchennych, być może nie ma sensu kupować wszystkich garnków do kuchni z powłoką nieprzywierającą. Ale zaopatrzenie się w co najmniej kilka z nich na pewno nie zaszkodzi. Zastanówmy się, jakie rodzaje powłok nieprzywierających są obecnie stosowane w patelniach.

Teflon

Powłoka teflonowa, oczywiście, odnosi się do najbardziej popularnych. Jest to materiał polimerowy, który jest natryskiwany na dno i ściany patelni. Powłoka wygląda idealnie gładko, produkty dosłownie ślizgają się po niej, można gotować potrawy praktycznie bez użycia oleju. Zaletą teflonu jest nie tylko to, że jedzenie nie przypala się i nie przywiera do patelni. Żywność gotowana na takich patelniach zachowuje maksimum korzystnych składników.

Nie jest to jednak rozwiązanie pozbawione wad. Teflon jest bardzo delikatnym materiałem i łatwo go uszkodzić, dlatego do gotowania używa się wyłącznie drewnianych lub plastikowych szpatułek i łyżek. Ponadto powłoka może ulec zniszczeniu w temperaturach powyżej 270 stopni.

Powłoka marmurowa

Nazwa tego typu powłoki nie oddaje dokładnie jej składu. Ściśle mówiąc, powłoka jest polimerowa, ale dodaje się do niej marmurowe okruchy, traktowane w specjalny sposób, aby można je było wykorzystać do gotowania. Rzadziej zamiast marmuru stosuje się wióry granitowe. Posiadając wszystkie zalety teflonu, taka powłoka charakteryzuje się zwiększoną odpornością na zużycie i trwałością. Żywotność naczyń kuchennych z taką powłoką jest dłuższa niż w przypadku zwykłej powłoki teflonowej. Ponadto „marmurowe” patelnie wyglądają dość spektakularnie. Przykładem może być Garnek Zilner – firma ta produkuje szeroką gamę naczyń kuchennych z powłoką marmurową.

Ceramika

Naczynia z powłoką ceramiczną również charakteryzują się niezwykłym wyglądem. Przy produkcji takich naczyń stosowane są barwniki. Dlatego też ścianki garnków z powłoką ceramiczną mogą mieć różne kolory. Jednocześnie powłoka ta jest całkowicie obojętna chemicznie i nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, nawet jeśli na jej powierzchni pojawią się pęknięcia. Ogólnie rzecz biorąc, ceramika jest bardzo trwała i może wytrzymać ogrzewanie do bardzo wysokich temperatur. Jedyną kwestią, którą należy wziąć pod uwagę, jest to, że rozgrzana patelnia nie może być natychmiast umieszczana pod zimną wodą, w przeciwnym razie powłoka może pęknąć.