REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKucharz dodaje do wody 1 składnik. Kluski śląskie wychodzą idealnie lśniące

Kucharz dodaje do wody 1 składnik. Kluski śląskie wychodzą idealnie lśniące

kluski śląskie
fot. screen Youtube / Mashed

Kluski śląskie cieszą się renomą nie tylko na Śląsku. Uwielbiają je mieszkańcy każdego zakątka Polski. Nic dziwnego, są apetyczne i smakowite. W dodatku stanowią doskonały dodatek do mięs i sosów. Zresztą mogą być także podawane na słodko. Ale jak przygotować kultowe kluski śląskie, by wyszły lśniące? Poznaj patent najlepszych kucharzy. Ważny jest 1 składnik.

REKLAMA

Kluski śląskie, czyli wyśmienity dodatek obiadowy

Szlagierowe kluseczki robimy z ziemniaków oraz mąki kartoflanej. Ta popularna potrawa ma specyficzny kształt – jest spłaszczona i ma w środku dołek. Gdy słyszymy hasło: kluski śląskie, to od razu przychodzi nam na myśl Śląsk. Ale nie tylko tam się je tworzy – zdobyły uznanie w całym kraju.

Kluski śląskie są miękkie, sprężyste i wyborne

To jedna z prostszych potraw. Jeśli chcesz, by wręcz lśniły i wyglądały luksusowo, to możesz wsypać do wody, w której gotujesz danie, trochę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu kluski nabiorą niesamowitego blasku i dodatkowo zostaną ochronione przed zlepianiem się. Równie ważne jest samo gotowanie głównego składnika – ziemniaki na kluski zawsze gotuj we wrzątku.

W ten sposób zachowają maksimum składników odżywczych. Gotuj je w nieosolonej wodzie – dodaj do niej przyprawę dopiero po upływie 10 minut. Wszystko po to, żeby warzywa zachowały w sobie potas. Ponadto kartofle miel jeszcze ciepłe, od razu po odcedzeniu. Poza tym istotne jest, by woda, w której zamierzasz gotować kluseczki, nie wrzała. Ustaw zatem moc ognia na najmniejszą. Ukrop zrujnuje łagodną powierzchnię klusek i pozbawi je blasku, a przecież chcesz uzyskać odwrotny efekt.

REKLAMA

Przepis na pyszne, miękkie i lśniące kluseczki śląskie

Składniki:
1 kg ziemniaków
jajko
mąka ziemniaczana
sól
olej
cebula

Opis przygotowania:
Obierz ziemniaki, pokrój je i ugotuj we wrzątku, a po 10 minutach posól. Warzywa odcedź i jeszcze gorące zmiel. Wyrównaj wierzch i poczekaj, aż się wystudzą. Później podziel je na cztery jednakowe porcje. Jedną z nich wyjmij i do pustej luki wsyp mąkę kartoflaną. Dodaj jajko, sól i zamieszaj. Zacznij zagniatać ciasto dłonią.

Do chłodnej wody dodaj mąkę ziemniaczaną i sól. Z masy na kluski stwórz wałek, przedziel na kawałki i lep kluseczki z dołkiem w środku. Kluski ostrożnie wrzucaj do gotującej się wody, a potem ustaw ogień na najmniejszy. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez około 5 minut, a na końcu wyjmuj przy pomocy łyżki cedzakowej i serwuj. Możesz je okrasić cebulką podsmażoną na oleju. Smacznego.

REKLAMA



Czytaj też: Dodaj do surówki z marchewki zamiast jabłka. Bije na głowę inne połączenia

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA