REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKultowy kotlet schabowy z przepisu Jakuba Kuronia. Smak mięsu nada wyjątkowa marynata

Kultowy kotlet schabowy z przepisu Jakuba Kuronia. Smak mięsu nada wyjątkowa marynata

Jakub Kuroń i kotlet schabowy
fot. Facebook / Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń / screen Youtube / Mashed

Kotlet schabowy wiedzie zdecydowany prym w rankingu najpopularniejszych potraw mięsnych w Polsce. Każdy Polak wręcz ubóstwia tradycyjnego „schaboszczaka” z surówką i ziemniakami. Istnieją dziesiątki receptur na chrupiące, soczyste i delikatne kotlety. Nie z każdej jednak powstaje tak perfekcyjny, jak z tej konkretnej.

REKLAMA

Niedzielny obiad w wielu polskich domach składa się z rosołu i schabowego. Za tym duetem przepadają mali i duzi. Mało kto, jest w stanie oprzeć się złocistej panierce. Dziś prezentujemy nowy przepis, który zrewolucjonizuje twoje obiady. Zapewniamy, że schab wyjdzie bajeczny. Jeśli marzy ci się weekendowy klasyk, koniecznie przetestuj ten przepis.

Przepis Jakuba Kuronia na kotlet schabowy

Składniki:
schab (500 g)
pieprz, sól
ziele angielskie (4 sztuki)
bułka tarta (1 szklanka)
liść laurowy (4 sztuki)
mąka pszenna (1 szklanka)
jajka (2 sztuki)
mleko (2 szklanki)
czosnek (2 ząbki)
cebula
smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki, rozbić tłuczkiem. Umieścić je w dużej misce, zalać mlekiem, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól, obrany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Wstawić całość do chłodziarki na minimum 3-4 godziny. Później wyciągnąć kotlety z marynaty i osuszyć je ręcznikiem papierowym. Przygotować trzy miski, w pierwszej powinna znaleźć się mąka, w kolejnej roztrzepane jajko, a w ostatniej bułka tarta. Na początku obtaczać porcje mięsa w mące, potem w jajku, a na samym końcu w tartej bułce. Układać kotlety na rozgrzanej patelni z tłuszczem i smażyć z dwóch stron. Tradycyjny schabowy w chrupiącej panierce najsmaczniejszy jest z dodatkiem domowej surówki oraz ziemniaczków posypanych koperkiem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA