Latem po świeże pomidory nie musimy chodzić do sklepu czy na targ. Możemy udać się do ogrodu i zerwać je prosto z krzaczka. Piękna pogoda sprawia, że plonów mamy aż nadto. Jednak nie zawsze możemy liczyć na zerwanie w pełni dojrzałych owoców – musimy dość długo czekać, aż zielone okazy dojrzeją. Zdradzamy patent na przyspieszenie dojrzewania pomidorów, który kosztuje tylko 4 zł.
W jaki sposób dojrzewają pomidory?
Najpierw zielone warzywa rosną do optymalnego rozmiaru, który zależy od konkretnego gatunku – zwykle ten proces trwa miesiąc. W kolejnym etapie pomidory zaczynają nabierać apetycznej czerwonej barwy – zajmuje to około 2 tygodnie. Proces ten da się znacznie przyśpieszyć. Jak?
Wystarczy, że zastosujesz 1 sztuczkę. Efekt będzie widoczny już po upływie kilku dni. Po środek, który przyspieszy dojrzewanie pomidorów, udaj się do apteki. Jodynę kupisz za około 3-4 zł. Preparat ten sprawi, że pomidory na krzaczkach szybciej nabiorą koloru.
Jak używać jodyny do pomidorów?
Duży pojemnik napełnij 10 litrami wody, a potem dodaj do niej 40 kropli jodyny. Roztwór powinien być chłodny. Przelewaj go porcjami do pojemnika z dozownikiem.
Takim specyfikiem skrapiaj całe krzaczki wraz z owocami. Efekty pojawią się bardzo szybko. Co jeszcze warto wiedzieć?
Pielęgnacja pomidorów
Jeśli zależy Ci na tym, aby pomidory jak najprędzej stały się czerwone, zapewnij im dostateczną ilość światła, a wtedy jednakowo dostaną kolorów. Ogołoć krzaczki z niepotrzebnych liści, wówczas do warzyw dotrze więcej promieni słonecznych. Nie zapomnij o regularnym i prawidłowym podlewaniu (podlewaj glebę i nie skrapiaj liści ani owoców).
Czytaj też: Zastosuj ten trik już w sierpniu. Krzak będzie uginać się od papryki