Zastosuj ten trik już w sierpniu. Krzak będzie uginać się od papryki

papryka na krzakach
fot. screen Youtube / Toward Garden

Aby papryka zdrowo i szybko się rozwijała, koniecznie wykonaj 2 zabiegi pielęgnacyjne jeszcze w sierpniu. Pod koniec lata powinieneś je przeprowadzić, jeśli zależy Ci na uzyskaniu bogatych plonów. Sprawdź, co należy zrobić.

REKLAMA

Zielona, żółta, czerwona – papryka niezależnie od koloru i tak jest smaczna, a przy okazji bardzo zdrowa. Roślina nie sprawia większych trudności w uprawie, ale w tym miesiącu potrzebuje od nas niewielkiej pomocy. Kluczowe są 2 zabiegi pielęgnacyjne – to właśnie one sprawią, że warzywa będą pyszne i nie dopadną ich choroby. Sprawdź jak pielęgnować paprykę w sierpniu.

Warto wiedzieć, że papryka preferuje nasłonecznione i zabezpieczone przed wiatrem stanowiska. Trzeba nawadniać ją cyklicznie, ale i z umiarem – zbyt duża ilość wody sprzyja rozwojowi niebezpiecznych chorób.

Sierpień to czas na nawożenie papryki

Dokarmianie warzywa w sierpniu jest priorytetem. Jeśli pominiesz tę czynność, wówczas szansa na zebranie naprawdę pokaźnych plonów jest niewielka. Raz w tygodniu zaaplikuj roślinie środki zasobne w fosfor, bor i potas. Dobrze sprawdzi się tutaj biohumus.

REKLAMA

Zamiast niego możesz wykorzystać wysuszone fusy z kawy. Papryka za nimi przepada, a gdy je dostanie, to rośnie w okamgnieniu. Natomiast fosfor i potas możesz zapewnić sadzonce poprzez przyrządzenie odżywki ze skórek bananów. Niezależnie, którą metodę wybierzesz, możesz liczyć na wzmocnienie papryki i dorodne plony.

Po połowie sierpnia przeprowadź odgławianie

Ten zabieg polega na uszczykiwaniu pędów. Jest konieczny, aby warzywo było olbrzymie i zdrowe. Odgławianie najlepiej wykonać na około miesiąc przed przewidywanym zbiorem. Pod każdym pąkiem warto usunąć 2-3 listki. Dzięki temu sadzonka nie zawiąże kolejnych kwiatów, a całą energię przeznaczy na rozwój już wydanych owoców. To sposób na wielką, zdrową i pyszną paprykę.

Czytaj też: W kilka chwil sprawisz, że papryka dojrzeje. Ten trik jest mistrzowski

Podziel się: