Kurczak w wodzie gazowanej! Ten niesamowity trik poprawi smak!

Chyba większość z nas słyszała o sposobie na puszyste naleśniki z dodatkiem wody gazowanej. Ale czy wiecie, po co dodawać ją do mięsa? Sprawdźcie, co się wydarzy dzięki temu kulinarnemu eksperymentowi!

W jednym z odcinków Masterchefa uczestniczka zachwyciła jurorów swoim przepysznym sposobem na kurczaka! Przygotowała go w wodzie gazowanej. Trzeba przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Sprawdźcie koniecznie, co robił kurczak w wodzie gazowanej i jak go wykonać!

Kurczak i woda gazowana – jak to? Wyjaśniamy!

Pewnie teraz zastanawiacie się, w jakim celu wkłada się kurczaka do wody gazowanej? Mamy na to odpowiedź: robi się to, by go zamarynować oraz poprawić jego strukturę. Mianowicie, woda gazowana wnika głęboko w mięso i dzięki temu mięso staje się apetycznie delikatne i soczyste. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy tylko godzina marynowania. Wodę przyprawiamy ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Ta marynata poprawi strukturę kurczaka, udoskonali jego smak tak, że będzie rozpływał się w ustach! Jak zrobić kurczaka w wodzie gazowanej?

Czytaj także:  Tych produktów nie wolno trzymać w lodówce!

Kurczak w wodzie gazowanej – wypróbuj te przepisy!

Skrzydełka z kurczaka w ostrej panierce

Składniki:

⦁ 1 kg skrzydełek z kurczaka
Zalewa z wody gazowanej:
⦁ 750 ml wody gazowanej,
⦁ płaska łyżka soli,
⦁ łyżeczka ostrej papryki,
⦁ łyżka suszonego tymianku

Panierka:

⦁ 2 łyżki mąki kukurydzianej,
⦁ łyżka mąki ziemniaczanej,
⦁ 2 łyżki słodkiej papryki,
⦁ płaska łyżka ostrej papryki,
⦁ 2 łyżki granulowanego czosnku,
⦁ sól i pieprz
⦁ Dodatkowo: olej roślinny

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wlej wodę gazowaną, dodaj sól, ostrą paprykę i suszony tymianek

Czytaj także:  Tych produktów nie wolno trzymać w lodówce!

2. Wymieszaj i włóż do tak przygotowanej zalewy skrzydełka z kurczaka

3. Odstaw na około godzinę i przygotuj panierkę

4. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką kukurydzianą, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.

5. Wyjmij skrzydełka z kurczaka z zalewy, nie odsączaj. Obtocz dokładnie w panierce.

6. Rozgrzej olej na dużej patelni i poukładaj zapanierowane skrzydełka. Smaż po kilka minut obie strony.

Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka można podać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe, ale też jako przekąskę.




Przepis na udka z kurczaka w cieście

Składniki:

⦁ 1 kg udek z kurczaka

Zalewa:

⦁ 750 ml wody gazowanej,
⦁ łyżka suszonego rozmarynu (lub gałązki świeżego),
⦁ 2 ząbki czosnku

Ciasto:

⦁ 4 łyżki mąki pszennej,
⦁ łyżka słodkiej papryki,
⦁ szczypta ostrej papryki,
⦁ szczypta cynamonu,
⦁ 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
⦁ łyżeczka kurkumy,
⦁ woda gazowana,
⦁ sól i pieprz do smaku
⦁ Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, mąka do obtoczenia udek

Czytaj także:  Tych produktów nie wolno trzymać w lodówce!

Sposób przygotowania:

1. Wlej wodę gazowaną do dużej miski i dodaj do niej zgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn. Dodaj do tak przygotowanej zalewy udka z kurczaka.

2. Odstaw na około godzinę w chłodne miejsce.

3. Dodaj przyprawy do mąki pszennej i dolewaj wodę gazowaną, do momentu powstania gęstej masy (bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe).

4. Udka kurczaka wyjmij z zalewy, obtocz w mące i zanurz w panierce.

5. Smaż na sporej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego, aż ciasto się zrumieni.

Odsącz na papierowym ręczniku i podaj z sosami lub ulubionymi dodatkami. Smacznego!