ShareInfo.plKulinariaKurczaka piekę w tylu stopniach. Wychodzi cudownie soczysty i chrupiący

Kurczaka piekę w tylu stopniach. Wychodzi cudownie soczysty i chrupiący

udka z kurczaka
fot. screen Youtube / Schneller Koch

Mięso drobiowe jest składnikiem wielu potraw. Ale czy wiesz, jak je przyrządzić, by zawsze było perfekcyjne? Nie wszyscy mają talent do gotowania, ale znajomość podstawowych zasad pieczenia mięsa powinien znać każdy, kto często serwuje kurczaka na obiad. Okazuje się, że temperatura pieczenia drobiu istotnie wpływa na efekt końcowy, tzn. konsystencję i smak. Do ilu stopni rozgrzewać piekarnik, chcąc upiec udka lub skrzydełka? Sprawdź!

REKLAMA

Mięso kurczaka jest smaczne, zdrowe i dietetyczne – zawiera cenne białko, a samego tłuszczu jest w nim niewiele. Ma łagodny smak, więc warto go doprawić ziołami czy przyprawami. Ponieważ jest chude, to można sobie pofolgować i otoczyć porcje grubą warstwą panierki.

O jego miękkości i soczystości decyduje temperatura pieczenia. Będzie niesmaczne, jeśli stracisz nad nią kontrolę. Postępuj według konkretnych zasad, a kurczak zachwyci cię od pierwszego kawałka.

Minimalna zawartość tłuszczu czyni mięso problematyczne w obróbce cieplnej, często bowiem wychodzi suche jak wiór. Aby temu zapobiec, wystarczy właściwie przyszykować porcje przed smażeniem czy pieczeniem, a w tym ostatnim przypadku zadbać o optymalną temperaturę i o określonej porze zakończyć ten proces.

W jakiej temperaturze piec udka z kurczaka?

W temperaturze 200 stopni Celsjusza (grzałka górna-dolna, bez termoobiegu) przez ok. 40-50 minut – konkretny czas zależy od rozmiaru porcji, duże udka mogą piec się nawet 60 minut. Nie przeciągaj pieczenia, bo drób wyschnie aż za bardzo. Nie przykrywaj niczym udek – powinny „oddychać”. Efekt chrupiącej skórki uzyskasz, gdy 5 minut przed końcem pieczenia podkręcisz temperaturę do 220 stopni.

REKLAMA

Zobacz także: Gotowanie rosołu. Żeby był smaczniejszy, moja mama wylewa to z garnka

Zobacz również:
REKLAMA