Święta Wielkanocne są bardzo radosne i kolorowe. Także od strony kulinarnej. Miło popatrzeć na barwne galaretki, które aż proszą o to, by je zjeść. Z pomocą poniższej receptury stworzysz wypiek, który zrobi furorę na uroczystym stole. Pokona smakiem i wyglądem nawet klasyczne babki i mazurki. Deser powstaje energicznie i nie sprawi trudności nawet kuchennym nowicjuszom.
Smaczne i wzorzyste ciasto na Wielkanoc. Nie oprze się mu żaden łasuch
Co w tym roku zaserwujesz rodzinie i gościom podczas świąt? Babki i mazurki to nie wszystko. Wśród wielu przepisów na ciasta i desery znaleźliśmy prawdziwą perełkę, która pasuje jak ulał do wiosennej scenerii. Wypiek łączy w sobie dwa rodzaje biszkoptu, krem budyniowy, a także różnobarwne galaretki. Aby było jeszcze ciekawiej, biszkopt został nasączony ponczem. Przekładaniec wygląda bosko, a po spróbowaniu rozpływa się w ustach. Gwarantujemy, że zniknie jako pierwszy ze stołu podczas uczty.
Przepis na obłędne ciasto z galaretką. W sam raz na Wielkanoc
Składniki na biszkopt kakaowy:
2 szklanki mąki
5 jajek
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
8 łyżek ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt jasny:
1 szklanka mąki
3 jajka
4 łyżki oleju
pół szklanki cukru
szczypta soli
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Na biszkopt kakaowy: białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, stopniowo łączymy z żółtkami. W naczyniu umieszczamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy, a potem dodajemy wszystko do piany z białek. Dodajemy jeszcze olej i wodę, mieszamy. Masę wylewamy na formę wyścieloną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 35 minut. Lekko ścinamy biszkopt wierzchu – potem resztkami oprószymy wierzch wypieku. Gdy kakaowe ciasto się wystudzi, przekrawamy je dwa równe blaty.
Jasny biszkopt przyrządzamy podobnie jak biszkopt kakaowy. Jednak pieczemy go 10 minut krócej. Temperatura pieczenia pozostaje bez zmian – 180°C. Upieczony wypiek studzimy i dzielimy na 10 pasków.
Na poncz: 1/2 szklanki herbaty łączymy z łyżeczką cukru, sokiem z połówki cytryny, mieszamy.
Składniki na masę budyniową:
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
pół litra mleka
200 g miękkiego masła
Potrzebne galaretki:
2 paczki galaretki pomarańczowej (każdą roztapiamy w 800 ml wody)
2 paczki galaretki zielonej
2 paczki galaretki czerwonej
2 paczki galaretki żółtej
Wykonanie:
Na krem budyniowy: z ½ litra mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy cukier, budyń i mieszamy, by rozbić wszystkie grudki. Resztę nabiału zagotowujemy i przelewamy do niego budyń, gotujemy na niedużym gazie i mieszamy, a na końcu studzimy. Ucieramy miękkie masło i przekładamy do niego masę budyniową – łyżka po łyżce.
Przydadzą nam się 4 naczynia na galaretki. Do każdego powinny trafić te same barwy. Zalewamy je gorącą wodą, mieszamy i czekamy, aż delikatnie zastygną.
REKLAMA
Pora składać deser. Na blaszce z pergaminem umieszczamy biszkopt kakaowy i zwilżamy go połową ponczu, rozprowadzamy masę budyniową, a potem kładziemy w przerwach jasne linie biszkoptu. Na każdą linię nakładamy masę, a między tymi pasmami umieszczamy galaretki. Przykrywamy je liniami klasycznego biszkoptu. Teraz na deserze kładziemy drugą warstwę biszkoptu z kakao, znów ponczujemy, a po chwili rozprowadzamy masę budyniową. Z wierzchu posypujemy ciasto resztkami odkrojonymi wcześniej z biszkoptu. Wkładamy wypiek do chłodziarki na kilka godzin, a potem kroimy i serwujemy. Smacznego.