Lekkie i pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Na 1 kawałku się nie skończy

truskawkowe ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Orchideli

Lekkie jak obłoczek, rozpływające się w ustach i pyszne. Takie jest właśnie truskawkowe ciasto bez pieczenia. Ma dużo więcej zalet, ale te są najważniejsze. Deser jest łatwy do zrobienia i wszystkim smakuje, a sam jego widok rozbudza apetyt. Jeśli nie masz w zanadrzu truskawek, wykorzystaj maliny. Z gotowych podłużnych biszkoptów także możesz zrezygnować i wymienić je na samodzielnie upieczony biszkopt. Domowe ciasto powali wszystkich na kolana. Polecamy ten niesamowity przepis.

REKLAMA

Trudno oprzeć się takiej pokusie, jaką jest to lekko różowe ciasto. Umili wiosenne popołudnia z filiżanką kawy, wolne od pracy weekendy czy świąteczne spotkania z gośćmi. W takich sytuacjach warto mieć coś słodkiego w kuchni. Truskawkowy kąsek rozczuli każde podniebienie i jest znacznie lepszym wyborem na deser niż np. sklepowe batoniki czy ciastka. Są pełne białego cukru. Dzisiejszy deserek ma go nie za dużo, a dzięki truskawkom jest pełen witamin.

Jak zrobić truskawkowe ciasto bez pieczenia?

Składniki:
*na prostokątną blachę o wymiarach 28 × 18 cm:
2 paczki podłużnych biszkoptów (2 × 140 g)
3 opak. serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g każdy)
pół kg serka mascarpone, zimnego
300 g truskawek (ew. malin)
2-3 łyżki cukru pudru (można pominąć)
3 płaskie łyżki żelatyny (25-30 g)
1/3 szklanki gorącej wody (80 ml)
150 g mleka zagęszczonego bez cukru (do namoczenia ciastek)
80-100 g białej czekolady (do ozdoby)

Wykonanie:
Zaczynamy od zalania żelatyny 80 ml bardzo ciepłej wody, mieszamy, aż się roztopi, odkładamy na moment.

REKLAMA

Truskawki miksujemy (mrożone wcześniej musimy rozmrozić), a potem delikatnie podgrzewamy przed dodaniem żelatyny. Dno blaszki wykładamy podłużnymi biszkoptami – wcześniej zwilżamy je lekko w mleku zagęszczonym.

Zimny serek mascarpone ucieramy przez ok. 2 minuty, przekładamy serki waniliowe i przez chwilę łączymy. Następnie dodajemy do truskawek ciepłą żelatynę i po wymieszaniu przelewamy wszystko do serków. Znów krótko łączymy masę. Jeżeli jest zbyt słodka, wsypujemy cukier puder (2-3 łyżki) i mieszamy tylko do połączenia.

1/2 powstałej masy równo rozprowadzamy na ciastkach w formie i układamy drugą ich warstwę – wcześniej mocząc każdą sztukę w mleku. Przekładamy resztę truskawkowego kremu i szlifujemy wierzch, a potem posypujemy deser startą czekoladą. Wkładamy go do chłodziarki na minimum 3 godziny. Smacznego.

Podziel się: