Lubisz porządnie zmrożoną wódkę? Eksperci odradzają!

REKLAMA

Na pytanie dlaczego nigdy nie powinno się mrozić dobrej wódki, odpowiedzieli eksperci. Ich zdaniem taki zabieg, wcale nie poprawia jej smaku. Wręcz odwrotnie.

Wiele osób szykując się do imprezy mrozi wódkę, kilka godzin przed uroczystością. Wydaje się, że wódka wtedy lepiej smakuje – nie pali w gardło i ma bardziej gęstą konsystencję. Jak informuje gazeta.pl to mit, że wódka najlepiej smakuje, kiedy jest porządnie zmrożona. Eksperci odradzają taki sposób postępowania, szczególnie w przypadku wódki dobrej jakości.

REKLAMA

W Business Insider Francoisa Thibaulta z Grey Goose, cytowano eksperta, który stwierdził, że jeśli wódka należy do tanich, taki sposób postępowania rzeczywiście może złagodzić jej ostry, piekący smak. W przypadku alkoholu dobrej jakości nie jest to potrzebne.

Jaka w takim razie powinna być najlepsza temperatura wódki? Eksperci uważają, że najlepsza jest temperatura pokojowa. Dzięki temu zostaną zachowane wszystkie smaki i aromaty trunku. Jeśli jednak ktoś nie lubi „ciepłej wódki” powinien ją schłodzić, ale maksymalnie do 0 stopni Celsjusza.

REKLAMA

Udostępnij: