Ma więcej smaku niż polski rosół, a wszystko to przez kompozycję składników. Zupa pochodzi z Chin, Japonii i wcale nie jest to zupka chińska! Poznaj przepis.
Zupa Ramen – odpowiednik polskiego rosołu to wykwintne danie w wielu restauracjach, ale tę najlepszą wersję możemy zjeść w Chinach albo Japonii. Zaletą tej zupy jest dowolność składników – możesz dodawać to co chcesz, a skomponujesz smak niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Poznaj przepis, który możesz urozmaicić lub nie, znajduje się poniżej.
Ma więcej smaku niż polski rosół. „Spolszczony” Ramen to prawdziwy hit
Składniki:
Mięso:
» 2 łyżki oleju
» 4 ząbki czosnku
» mały kawałek imbiru
» 1/3 łyżeczki chili w proszku
» 400 g mielonego mięsa
» 3 łyżki sosu ostrygowego
» 4 łyżki octu ryżowego
Zupa:
» 1 i 1/2 szklanki bulionu
» 3 szklanki niesłodzonego mleka sojowego/owsianego/migdałowego
» 2 łyżki sosu sojowego
» 1 łyżeczka cukru
» 2 łyżki pasty tahini/miso
» 1 łyżka oleju chili lub szczypta chili w proszku
Dodatkowo:
» makaron ramen lub wonton
» 1 mały pak choi (kapusta chińska)
» garść kiełków fasoli mung
» szczypior
» sezam
» 3 jajka ugotowane
Przygotowanie:
Mięso: mięso mielone podsmaż na patelni, następnie obierz czosnek i imbir i przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Dodaj sos chili i sos ostrygowy, a potem mieszaj i smaż ok. 2 minuty. Wlej ocet ryżowy, następnie smaż do momentu, aż odparuje przez ok. 1 minutę.
Zupa: Wlej bulion do garnka, następnie wlej mleko, sos sojowy. Dodaj cukier, tahini lub miso oraz sos chili, a potem mieszaj i podgrzewaj do zagotowania.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pak choi wrzuć do wrzątku, a następnie gotuj przez 1 minutę. Odcedź łyżką, a potem ugotuj w ten sam sposób kiełki fasoli.
Szczypior posiekaj drobno, a następnie podpraż sezam na suchej patelni.
W miskach ułóż makaron, a potem wlej zupę. Całość posyp mielonym mięsem, następnie ułóż 2 liście pak choi i 2 łyżki kiełków. Posyp całość szczypiorkiem, sezamem oraz ułóż po jednym jajku i gotowe. Smacznego!