Mandarynki są zbyt kwaśne? 1 trik i będą słodkie jak nigdy!

mandarynki
fot. Pixabay

Mandarynki najchętniej spożywamy zimą. Gdy je obieramy, przyjemny cytrusowy aromat rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Kupując owoce w sklepie, zawsze chcielibyśmy natrafić na najsłodsze i najsoczystsze okazy. Czasami po powrocie z zakupów do domu okazuje się, że mandarynki są zbyt kwaśne. Co zrobić, by polepszyć ich smak?

REKLAMA

Kupując mandarynki, tak na dobrą sprawę nigdy nie wiemy, jaki dokładnie będą miały smak. Sam wygląd skórki niestety nie zdradzi nam, czy dany owoc będzie słodki, czy wyjątkowo kwaśny. Na szczęście istnieje pewien sposób, dzięki któremu natychmiast osłodzisz nawet najkwaśniejszego cytrusa.

Co zrobić, by mandarynka stała się słodka?

Ten patent całkowicie odmieni twoje życie. Aby polepszyć smak mandarynek, na początku umieść je w naczyniu z wodą o temp. 40°C na 10 minut. Potem przełóż wszystkie sztuki do chłodnej wody. Dzięki takiej kąpieli zostanie zneutralizowany kwas cytrynowy odpowiedzialny za kwaskowaty smak.

REKLAMA

Kilka ciekawostek o mandarynkach

-W jednej mandarynce znajduje się zaledwie 15 kalorii.

-Popularne klementynki to skrzyżowanie gorzkiej pomarańczy z mandarynką. Prawdopodobnie pochodzą z Algierii. Owoce te łatwo się obiera, a ich miąższ nie zawiera pestek.

-Suszona skórka mandarynek nosi nazwę chen pi. Doceniana jest szczególnie przez tradycyjną medycynę chińską. Taka skórka ma usprawniać pracę śledziony, poprawiać trawienie, eliminować wzdęcia i korzystnie wpływać na układ krwionośny.

REKLAMA

-Tangerynka lub tangelo to skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Owoce te łatwo się obiera. Mają wyrazisty i słodki smak, a poza tym są bardzo soczyste.

-Owoce rozwijają się na drzewach lub krzewach, których wysokość dochodzi czasami nawet do 8 metrów.

Udostępnij: