REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMandarynkowa babka - tak puszysta, że rozpływa się w ustach

Mandarynkowa babka – tak puszysta, że rozpływa się w ustach

Mandarynkowa babka

Mandarynkowa babka to pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Przygotowanie jej nie zajmuje nawet 20 minut. Wystarczy kilka podstawowych składników i ciasto gotowe! Poznaj przepis.

REKLAMA

Mandarynki to owoce o niezwykle soczystym i pysznym smaku. Można przygotować z nimi pyszną babkę – chrupiącą, puszystą i mięciutką. Poznaj rewelacyjny przepis i wypróbuj!

Mandarynkowa babka – puszysta, chrupiąca i mięciutka. Przepis

Mandarynkowa babka

Składniki:

» 250 g masła
» 120 g cukru
» 3 jajka
» cukier waniliowy
» 200 g mąki pszennej
» 100 g mąki ziemniaczanej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 3 mandarynki

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij je sztywną piankę, a żółtka odstaw na później. Do miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Mandarynki obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Do naczynia dodaj masło i miksuj je przez chwilę, aż będzie mieć gładką konsystencję. Dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy, a potem dodawaj po jednym żółtku. Wsypuj mąkę cały czas miksując.

Dodaj do masy mandarynki, krótko wymieszaj, następnie na koniec dodawaj piankę z białek. Wlej masę do okrągłej blaszki (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Sprawdzaj patyczkiem, czy babka jest w środku sucha. Potem polej babkę lukrem i gotowe, smacznego!

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA