
Dynia to nieodłączny element jesiennej scenerii. Dania, w których króluje to najczęściej zupy, zapiekanki, sałatki i desery. Marmurkowe ciasto dyniowo-czekoladowe to słodki przebój w sam raz na długie i chłodne podwieczorki. Przyprawy korzenne, takie jak cynamon i imbir wzmacniają smak i aromat wypieku. Polecamy przepis na całą blachę słodkiego poczęstunku z dynią w roli głównej.
W październiku natura obdarowuje nas mnóstwem smacznych produktów, a jednym z najbardziej rozchwytywanych jesiennych plonów jest dynia. Warto wykorzystać ją do zrobienia tego marmurkowego ciasta z nutką kakao. Zachwycający wygląd, przepyszny smak i łatwość przygotowania to jego największe zalety. Dzięki tej recepturze każdy ma możliwość, by stworzyć go w zaciszu własnego domu.
Polecamy: Zetrzyj i wrzuć do panierki. Kotlety schabowe po czesku to strzał w dziesiątkę!
Przepis na ciasto marmurkowe dyniowo-czekoladowe
Lista składników:
⭒ dynia – 300 g (puree z upieczonej i zblendowanej)
⭒ jajka – 2 sztuki
⭒ mąka pszenna – 400 g + do wysypania formy
⭒ soda oczyszczona – 1 łyżeczka
⭒ proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
⭒ maślanka – 350 ml
⭒ imbir – 1 łyżeczka
⭒ cynamon – 1 łyżeczka
⭒ olej rzepakowy – 60 ml
⭒ brązowy cukier (ksylitol) – 300 g
⭒ kakao – 50 g
⭒ masło – do natłuszczenia keksówki
Wykonanie:
◈ W sporym naczyniu połącz maślankę (275 ml) ze zblendowaną dynią, jajkami, ksylitolem i olejem.
◈ Dodaj przesianą mąkę z sodą, proszkiem i obiema przyprawami korzennymi, wymieszaj na spójne ciasto.
◈ Podziel je na pół. Do pierwszej części dodaj kakao i resztę maślanki, połącz.
◈ Keksówkę natłuść i posyp mąką.
◈ Nalewaj do blachy raz dyniowe, a raz kakaowe ciasto (naprzemiennie).
◈ Później wbij w nie wykałaczkę lub ostrze noża i rób zygzaki, łącząc ze sobą obie masy.
◈ Piecz deser w temperaturze 170℃ przez ok. 60-75 minut, do suchego patyczka.
Zobacz też: Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Przepis krok po kroku