ShareInfo.plKulinariaMielę i zagęszczam nim sosy. Wychodzą nad wyraz aksamitne

Mielę i zagęszczam nim sosy. Wychodzą nad wyraz aksamitne

sos
fot. screen Youtube / The Sauce and Gravy Channel

Gdy robimy sos do makaronu lub mięsa, chcemy, by miał idealną konsystencję. Wtedy sięgamy po mąkę pszenną, która pomaga nam ją uzyskać. Jednak niektórzy świadomie rezygnują z mąki w potrawach, bo uznają ją za niezdrową i tuczącą. Właśnie dla nich mamy zdrowszą alternatywę. Na pewno jest ci dobrze znana. Wystarczy ją zmielić i wsypać do sosu, a w mig zgęstnieje.

REKLAMA

Siemię lniane – alternatywa dla zwykłej mąki przy zagęszczaniu potraw

Nasiona lnu to skarbnica zdrowia. Nadaje daniom lekko orzechowych nut i idealnie pełni rolę zagęstnika, np. podczas przyrządzania sosu warzywnego.

Zanim dodasz len do swoich posiłków, zmiel go. W mocno rozdrobnionej postaci lepiej zadziała, tzn. ujednolici sos i sprawi, że nabierze właściwej tekstury. Zbyt rzadki po prostu spłynie z kaszy, mięsa czy makaronu, a dzięki dodatkowi siemienia będzie bardziej „przyczepny”.

W którym momencie wsypać len do garnka?

Kilka minut przed końcem obróbki cieplnej wsyp odrobinę składnika do sosu i starannie zamieszaj, podgotuj jeszcze kilka chwil. Gdyby konsystencja niewiele się zmieniła, dołóż kolejną porcję mielonego siemienia i trzymaj na ogniu kilka minut.

Len zawiera kleisty śluz roślinny, który uwalnia się w kontakcie z wodą i pod wpływem wysokiej temperatury. Uczyni sos gęstszym i niezwykle aksamitnym. Ten „klej” pochodzący z lnu jest bardzo zdrowy i działa jak opatrunek na układ pokarmowy.

REKLAMA

Czy siemię lniane zmienia smak dań?

Tylko lekko, ale wcale go nie pogarsza. Wprost przeciwnie. Siemię poprawia smak i zapach potraw.

Do czego dodawać mielone siemię?
» sosy,
» desery,
» gulasze,
» domowy chleb, bułki itp.,
» zupy,
» smoothie.
Czytaj też: Biszkopt serbski. Bez proszku do pieczenia, a rośnie jak na sterydach

Zobacz również:
REKLAMA