
Gdy robimy sos do makaronu lub mięsa, chcemy, by miał idealną konsystencję. Wtedy sięgamy po mąkę pszenną, która pomaga nam ją uzyskać. Jednak niektórzy świadomie rezygnują z mąki w potrawach, bo uznają ją za niezdrową i tuczącą. Właśnie dla nich mamy zdrowszą alternatywę. Na pewno jest ci dobrze znana. Wystarczy ją zmielić i wsypać do sosu, a w mig zgęstnieje.
Siemię lniane – alternatywa dla zwykłej mąki przy zagęszczaniu potraw
Nasiona lnu to skarbnica zdrowia. Nadaje daniom lekko orzechowych nut i idealnie pełni rolę zagęstnika, np. podczas przyrządzania sosu warzywnego.
Zanim dodasz len do swoich posiłków, zmiel go. W mocno rozdrobnionej postaci lepiej zadziała, tzn. ujednolici sos i sprawi, że nabierze właściwej tekstury. Zbyt rzadki po prostu spłynie z kaszy, mięsa czy makaronu, a dzięki dodatkowi siemienia będzie bardziej „przyczepny”.
W którym momencie wsypać len do garnka?
Kilka minut przed końcem obróbki cieplnej wsyp odrobinę składnika do sosu i starannie zamieszaj, podgotuj jeszcze kilka chwil. Gdyby konsystencja niewiele się zmieniła, dołóż kolejną porcję mielonego siemienia i trzymaj na ogniu kilka minut.
Len zawiera kleisty śluz roślinny, który uwalnia się w kontakcie z wodą i pod wpływem wysokiej temperatury. Uczyni sos gęstszym i niezwykle aksamitnym. Ten „klej” pochodzący z lnu jest bardzo zdrowy i działa jak opatrunek na układ pokarmowy.
Czy siemię lniane zmienia smak dań?
Tylko lekko, ale wcale go nie pogarsza. Wprost przeciwnie. Siemię poprawia smak i zapach potraw.