mięso mielone na kotlety
fot. Pixabay

Kotlety mielone to danie dość szybkie w przygotowaniu. Jeśli kupimy gotowe, zmielone mięso, to ich zrobienie pójdzie jak z płatka. Wystarczy mięso wzbogacić o kilka dodatków, uformować kotlety, a na końcu je usmażyć. Czy z mięsa, które wykorzystujesz, wychodzą ci pyszne kotlety? Lepszym rozwiązaniem jest zmielić je własnoręcznie.

 

Na kotlety mielone najlepiej wybrać mięso wieprzowe, np. z szynki (kotlety będą trochę twardsze, ale jednocześnie chudsze) lub z łopatki (będą bardziej soczyste). Niektórzy wybierają mieszankę mięsa wołowego z wieprzowym, która ma głębszy smak. Natomiast osoby, które liczą kalorie, preferują cielęcinę lub mielone mięso indycze, bo zawierają mało tłuszczu i są delikatniejsze w smaku.

Mięso na kotlety mielone – jakie będzie najlepsze?

Zdecydowanie najlepsze będzie mięso zmielone przez nas własnoręcznie w domu. Jeśli sami je zmielimy, wtedy wiemy jakiego rodzaju mięsa użyliśmy, czy było ono świeże, ile zawierało tłuszczu itp. Mamy również gwarancję, że w składzie produktu nie ma żadnego składnika, którego byśmy sobie nie życzyli. Mięso możemy zmielić w maszynce ręcznej lub elektrycznej albo przy użyciu robota planetarnego.

   

W niektórych sklepach sprzedawcy oferują zmielenie mięsa na miejscu. Wystarczy tylko wybrać sobie dowolne kawałki mięsa, a obsługa zmieli je przy kliencie. Można samemu zdecydować o rodzaju mięsa czy jego tłustości.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę