Moja babcia zna przepis na pyszne masło w 10 minut. Dzięki temu przepisowi oszczędzam i nie kupuję masła w sklepie. Sprawdź i zapisz tę recepturę na dłużej.
Masło używane jest przez nas każdego dnia, chociażby do smarowania kanapek. Ale stosuje się je także podczas przygotowywanie wielu innych potraw np. de vollaile czy jajecznica. Nadaje smaku i aromatu. W dzisiejszych czasach, w których panuje ogromna drożyzna, wiele osób rezygnuje z masła z powodu ceny. Ale moja babcia nigdy nie kupuje masła w sklepie, przygotowuje je samodzielnie i jest o wiele smaczniejsze.
Moja babcia zna przepis na pyszne masło w 10 minut. Jest lepsze niż w sklepie
Składniki:
» 1 litr śmietany 36 %
» 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodaj sól. Miksuj do momentu, aż śmietana zacznie się ważyć. Wtedy zacznie robić się prawdziwe masło. Zmniejsz obroty miksera, zakończ kiedy serwatka całkowicie się oddzieli. Gotowe masło włóż do wody z lodem, a potem uformuj dowolny kształt. Przechowuj w lodówce.