Moja ciocia wkłada masło do zamrażarki. Dzięki temu kruche ciasto wychodzi niesamowite w smaku, a przygotowanie jest o wiele łatwiejsze. Dlaczego warto to robić?
Kruche ciasto to baza do wielu deserów takich jak tarta, pleśniak i wiele innych ciast. Aby wyszło przepyszne w smaku, moja ciocia odkryła trik z masłem. Wkłada je do lodówki! Dowiedz się jak to działa i przekonaj się, a nie pożałujesz.
Moja ciocia wkłada masło do zamrażarki. Ciasto wychodzi perfekcyjnie kruche
Ten patent przyda się każdemu, kto piecze ciasta. Zamrożenie masła lub margaryny pozwoli zagnieść idealne ciasto, które możesz upiec od razu, bez ponownego mrożenia. Wystarczy, że zamrożone masło zetrzesz na tarce – a to nie będzie utrudnione, ponieważ kiedy nie zamrozimy masła, szybko będzie się roztapiać podczas tarcia. To nietypowy trik, ale niezwykle skuteczny. Zaoszczędzisz czas, bo zagniecione, kruche ciasto możesz od razu wyłożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika.
Sprawdź przepis na kruche ciasto – tutaj.