REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMoja golonka ma soczyste wnętrze i chrupiącą skórkę. Wszystko dzięki 1 sztuczce

Moja golonka ma soczyste wnętrze i chrupiącą skórkę. Wszystko dzięki 1 sztuczce

golonka
fot. screen Youtube / Кулинарная семья

Za golonką przepadają wszyscy mięsożercy, a jej smak jest szczególnie doceniany przez mężczyzn. Jednak dzisiejsza receptura przypadnie do gustu także kobietom. Mięso będzie rozpływać się w ustach. Skórka jest niesamowicie chrupiąca, a wnętrze – bardzo soczyste. Od niedawna robię golonkę tylko w ten sposób. Mój brat ją uwielbia i chce, żebym serwowała mu ją co weekend. Mięso je z ogromnym apetytem.

REKLAMA

Golonka, czyli potrawa znana od pokoleń

Mnóstwo ludzi ceni sobie smak golonki. Już wieki temu w wielu domach to mięso gościło na stołach Polaków. Wszystko wskazuje na to, że nasi poprzednicy zapożyczyli przepis na tę potrawę od przyjaciół z zachodu. Ale warto dodać, że golonka zawiera dość dużo kalorii (tylko w 100 g ma ich ponad 300!). O tym powinny pamiętać zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej i z otyłością.

Od kilku miesięcy przyrządzam golonkę na obiad tylko w ten sposób. Przepada za nią nie tylko brat, ale także pozostali domownicy. Gorąco polecam tę recepturę na idealnie soczyste mięso z chrupiącą skórką. Palce lizać!

Przepis na pyszną i aromatyczną golonkę

Składniki:
2 golonki
pietruszka
2 marchewki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka kopru włoskiego
1 łyżeczka kminku
1 szklanka gorącej wody
½ szklanki piwa
pieprz
sól
1 łyżka octu
olej

REKLAMA

Sposób wykonania:
W naczyniu umieszczamy przyprawy i wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy. Golonkę nakłuwamy i wtykamy w nią kawałeczki czosnku. Mięso nacieramy przyprawami, a potem smarujemy octem i wstawiamy na 60 minut do chłodziarki.

Wyjmujemy golonki z urządzenia i smażymy na patelni do momentu aż się zezłocą. Potem wykładamy na talerz i smażymy w garnku cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodajemy pietruszkę, piwo oraz sos sojowy. Do garnka przekładamy mięso, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 90 minut.

Potem wyjmujemy danie z pieca i włączamy termoobieg na 240°C. Na formę rozmieszczamy papier pergaminowy i układamy na nim mięso. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i płasko nacinamy nożem. Znów bierzemy ręcznik i osuszamy golonki.

REKLAMA

Nacieramy je serem i pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Obróbka cieplna w przyprawach i piwie sprawi, że mięsna potrawa nabierze fenomenalnego smaku. A co dają nacięcia? Dzięki nim mięso będzie miało chrupką skórkę i soczyste wnętrze. Tak przygotowane jest istnym rarytasem. Z ziemniakami i sosem smakuje bosko.



Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA