Mrożone ryby są zdrowsze od świeżych?

To możliwe, dlatego, że proces mrożenia żywności pozwala zachować świeżość produktów i ich witaminy i składniki odżywcze. Podobnie jest z rybami i owocami morza. Co więcej, mrożone mogą być jeszcze bardziej wartościowe.

Jak informuje pewien znany dietetyk Tracy Lockwood Beckerman, ryby mogą być jeszcze bardziej pożywne, gdy są zamrożone. Najlepiej jeśli są zamrażane natychmiast po złowieniu, co pozwala zachować maksymalne wartości odżywcze. Ponadto, mrożenie zapobiega wzrostowi i rozwojowi bakterii, co zwiększa bezpieczeństwo żywności.

Czytaj także:  Nowe dane MZ o zakażeniach w Polsce. 27 listopada
 

Jak informuje PAP, kupowanie mrożonych owoców morza i ryb jest korzystne także dla środowiska, bo zmniejsza potencjał marnowania żywności. Dobra jakość produktu jest w atrakcyjnej cenie, co jest kolejnym plusem.

Warto jednak zwrócić na szczegóły takich zakupów. Sprawdzić, czy opakowanie nie jest uszkodzone, czy wewnątrz opakowania jest szron lub kryształki lodu, a także czy na rybie są plamy lub przebarwienia. To powinno wzbudzić wątpliwości i podejrzenia. Lepiej w takiej sytuacji odpuścić sobie zakup mrożonej ryby.

Czytaj także:  Zakażenie koronawirusem przez... banknoty? Istotne wyniki badania brytyjskich naukowców
   

NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS